Гашић обишао Јунковац, поплављен услед обилних падавина и изливања реке Турије: Урадићемо све како бисте се вратили кућама

Gašić

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић обишао је данас место Јунковац, у општини Лазаревац, које је услед обилних падавина и изливања реке Турије поплављено. Министар је том приликом нагласио да ће припадници Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, који су пуним капацитетом ангажовани на евакуацији угроженог становништва и црпљењу воде, бити уз грађане и помагати им како би се у што скоријем року вратили у своје домове.

У разговору са мештанима Јунковца, Гашић је рекао да су спасилачке службе претходних дана обилазиле ово подручје и упозоравале грађане на могуће опасности од поплава изазваних обилним падавинама, саопштено је из МУП-а.

“Сада ћемо да вам помогнемо, да очистимо све како бисте се вратили својим кућама. Спасиоци ватрогасци ће бити са вама све док не санирамо штету и биће ту како бисте били безбедни. 1.800 наших припадника је нон-стоп на терену. Учиниће све што могу, да исцрпе воду, изнесу намештај да би Штаб за ванредне ситуације могао да направи попис да вам надокнадимо штету коју сте претрпели“, рекао је министар.

Он је истакао да ће се залагати да се заједничким радом са надлежним службама и локалном самоуправом реши проблем изливања реке Турије како до поплава не би долазило.

„Ово питање мора да се реши, и од тога нећемо одустати“, рекао је Гашић. Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић изјавио је да се ситуација у вези са поплавама на територији Србије за сада стабилизује и да ће припадници Сектора бити на терену „дан и ноћ“ док се и најмања назнака могуће опасности не повуче.

“Припадници Сектора за ванредне ситуације раде на црпљењу воде. То су десетине црпљења воде у готово свим окрузима који су погођени овим изузетно јаким невременом да би грађани могли да се врате у своје домове“, изјавио је Чаушић. Он је још једном апеловао на грађане да буду опрезни, да не прилазе набујалим бујичним водотоковима и да за сваку врсту помоћи коју могу да им пруже припадници МУП позову 193 или 192. „Ми ћемо брзо доћи и помоћи“, рекао је Чаушић.

На територији Србије тренутно су на снази 53 ванредне ситуације. Од 26. маја, кад су почеле обилније падавине на територији Србије, припадници Сектора за ванредне ситуације евакуисали су 303 особе, били су ангажовани на 798 интервенција, са 835 возила и 813 пумпи и 103 припадника Специјалистичког тима за спасавање и рад на води са 34 возила и 38 чамца, додаје се у саопштењу МУП-а.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs