Гашић: Србија има најбољу безбедност у саобраћају у последњих пет година

Gašić

У периоду од 1. јануара до 10. октобра у саобраћајним незгодама у Србији погинуло је 365 људи, што је за 15 одсто мање у односи на исти период пошле године када је погинуло 427 особа, рекао је данас на Златибору министар унутрашњих послова Братислав Гашић и додао да је и број повређених у саобраћајним незгодама смањен за 9 одсто.

Говорећи на отварању форума Унапређење система безбендости саобраћаја (УСБС) Гашић је додао да је стање безбедности у саобраћају најповољније у последњих пет година и истакао да ће овим начином финансирања унапређења безбедности саобраћаја који је значајно измењен Изменама и допунама Закона о безбедности саобраћаја, средства наменски, плански и одговорно бити утрошена како би Србија, по безбедности саобраћаја, била међу 10 најбезбеднијих земаља Европе.

– Овај циљ није лако достићи и захтева непрекидно и истрајно залагање надлежних институција, али и целог друштва, јер основни предуслов за добре резултате акција које спроводимо, јесте подизање свести грађана о опасностима и последицама до којих доводи неодговорно понашање у саобраћају. Морамо допрети до сваког грађанина, пробудити им одговорност и оснажити свест о томе да одговорним понашањем и поштовањем саобраћајних прописа чувају сопствене животе, животе својих најмилијих и животе осталих учесника у саобраћају – нагласио је министар Гашић.

Указао је на то да је све обимније извештавање медија о саобраћајним незгодама створило је перцепцију јавности да „имамо катастрофу на путевима“.

Истакао је да је стање у саобраћају у овом тренутку далеко повољније, а да су припадници полиције константно на терену и да су од почетка године открили више од 930.000 прекршаја, док је више од 43.000 возача искључено из саобраћаја због вожње под дејством алкохола.

Иако су бројке охрабрујуће, начелник Управе саобраћајне полиције Славиша Лакићевић каже да сви фактори у вези са саобраћајем морају радити заједно на Стретегији за безбедност саобраћаја до 2030.

Године како би безбедност учесника била на што већем нивоу „Оно што је јако битно да кажемо да смо изменили и Закон о безбесности у саобраћају, имамо значајне новине које ће унапредити безбедност и од којих очекујкемо значајне резултате“, рекао је Лакићевић и појаснио да ће томе допринети и Стретегија усвојена 28. септембра.

Директор Агенције за безбедност саобраћаја Србије Бранко Стаматовић наводи да је у претходним годинама постојао модел где су локалне самоуправе директно добијале 30 одсто од сваке наплаћене новчане казне, а затим су достављале своје програме на које је Агенција давала сагласност и они су опредељивали средства за унапређење безбедности саобраћаја на начин како су они процењивали.

Додао да ће то сада бити промењено јер резултати нису били добри. Директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Српске Младен Петровић истакао је да заједно треба радити на решењима која ће довести до мањег броја жртава у саобраћајним незгодама које се дешавају.

– Имамо јако добру сарадњу са Агенцијом за безбедност саобраћаја Србије која нам помаже у сваком виду, пре свега логистицком да и ми напредујемо јер они су сигурно лидери у региону што се тиче безбедности саобраћаја, а и покушавамо неке ствари да пресликамоми на нашу територију – рекао је Петровић и додао да се на безбедности саобраћаја мора радити заједнички у целом региону.

Он је рекао и да Република Српска има недовољан буџет за финансирање у области безбедности сапбраћаја, да ће настојати да се то промени у наредним годинама, али и да се са садашњим буџетом сваке године уради најмање десет пројеката из ове области.

Помоћник министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Мирослав Алемпић рекао је да тај ресор придаје велику пажњу безбедности у саобраћају не само изградњом модерних саобраћајница него и бројним програмима како би се подигла свест о безбедности у саобраћају.

– Један од програма је програм подршке локалним заједницама и градовима у примени иновативних решења за безбедност саобраћаја за шта је држава определила 100 милиона динара где локалне заједноце својим средствима до 50 одсто и са средствима која даје Република праве пројекте које подићу безбедност саобраћаја – рекао је он.

До сада се, према његовим речима, пријавило 11 општина и градова, који су та средства добили, док се други програм односи на развој локалне инфраструктуре који се ради у сарадњи са инвестиционим банкама у вредности од 245 милиона евра који су подељени у 145 општина и градова који могу да аплицирају са пројектима који ће допринети повећању безбедности у саобраћају у њиховим срединама и унапређењу путне мреже,а ради се и на рехабилитацији путеева у целој Србији.

– Кроз те пројекте идеја нам је да велики број пешашких прелаза којих има више од неколико хиљада у Србији који нису адекватно обележени, који нису довољно обезбеђени, унапредимо – додао је Алемпић.

На дводневном скупу на Златибору осим финансирања општина и граова у безбедности саобраћаја биће представљена и усвојена Национална стратегија безбедности саобраћаја за период од 2023. до 2030. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs