Где све можете са новим дигиталним сертификатом: Преузима се од петка, а зна се и где важи кинеска вакцина

zeleni sertifikat

Са радошћу су многи грађани Србије јуче дочекали вест о важењу домаћих ковид сертификата широм ЕУ. Званично одлука на снагу ступа данас, а најављено је да ће врло брзо бити могуће да буде преузет на сајту еуправе.

Србија је трећа земља Западног Балкана чије ће ковид потврде бити признате и на територији ЕУ.

Овим потврдама путници могу доказати да су потпуно вакцинисани односно да имају негативан ПЦР тест или потврду да су у протеклих 180 дана прележали ковид.

Захваљујући њима моћи ће да улазе у галерије и кафиће, обилазе знаменитости.
Како је објаснила министарка туризма Татјана Матић најавила је да ће грађани Србије већ од петка моћи да добију дигитални ковид сертификат који признаје ЕУ!

– Због бирократије и техничких процедура потребно је да прође 48 сати тако да очекујемо да ће услуга бити доступна од петка – рекла је министарка.

Лепа вест је то и да ће од следеће недеље грађани моћи да добију зелени сертификат и у поштама широм Србије.

Ипак оно што треба да знате је да овај сертификат није карта за аутоматски улазак у земље ЕУ. Наиме, остају и даље на снази одлуке земаља чланица о томе које вакцине признају.

Одлука не значи да ће српски држављани, који поседују дигитални зелени сертификат, аутоматски моћи да уђу у све земље Уније, пошто она не мења став појединачних чланица ЕУ о томе које вакцине признају.

Како је већ познато већина чланица ЕУ и даље не признаје руске и кинеске вакцине против коронавируса, због чега ће грађани и даље морати да проверавају да ли испуњавају конкретне услове за улазак у одређену државу ЕУ.

Где можете са кинеском вакцином

У Мађарску може да се уђе без потврде о вакцинацији, у Грчку могу да уђу и они вакцинисани кинеским и руским вакцинама.

Такође, вакцинисани Синофарм вакцином могу ући у Аустрију, Кипар, Мароко, Мауританију, Маурицијус, САД (уз негативан тест на корону не старији од три дана), Словенију, Украјину, Финску, Холандију, Хрватску и Швајцарску.

Француска

Држављани Републике Србије могу да уђу у Француску уколико су потпуно вакцинисани неком од следећих вакцина: Фајзер, Модерна, АстраЗенека и Джонсон и Джонсон. Неопходно је да се приложи доказ о извршеној вакцинацији, под условом да је прошло 7 дана од друге дозе за Фајзера, Модерне и АстраЗенеке односно 28 дана од једне дозе вакцине Джонсон и Джонсон. Ово се такође односи и на путнике који су примили две дозе Синофарм или Синовак вакцине након чега су примили трећу – бустер дозу неке од мРНА вакцина. Особе које су примиле само једну дозу вакцине Синопхарм или Синовак мораће да приме још две дозе вакцине мРНА како би се сматрале комплетно вакцинисаним.

Немачка

Држављани Републике Србије, који су потпуно вакцинисани против Ковида 19 вакцинама Фајзер, Модерна, АстраЗенека или Джонсон и Джонсон могу из Србије путовати у Немачку у све сврхе путовања.
Неопходно је да је од последње потребне дозе вакцине прошло најмање 14 дана. Деци испод 12 година дозвољен је улазак у Немачку, иако нису вакцинисана, у пратњи бар једног потпуно вакцинисаног родитеља.

Код особа које су прележале болест довољна је једна доза неке од наведених вакцина. За доказивање статуса потпуно вакцинисане особе морају доказати да су пре вакцинације прележале болест Цовид 19. Као доказ мора бити приложен позитиван ПЦР тест.

Уколико сте у последњих десет дана пре уласка у Немачку боравили у Србији, дужни сте да пре изласка из Србије попуните електронску пријаву уласка путем  веб-странице

Холандија
Када је реч о путовају у Холандију држављанима Републике Србије који не поседују сертификат о вакцинацији није дозвољен улазак у К. Холандију, осим лицима која имају регулисан боравак у К. Холандији.

Држављани Републике Србије који поседују сертификат о вакцинацији могу путовати у К. Холандију под условом да приложе негативан ПЦР тест (не старији од 48ч) или негативан антиген тест (не старији од 24ч).

Вакцине које се признају су: Пфизер/БиоНТецх, Модерна, Астразенеца, Јохнсон&Јохнсон, Синопфарм и Синовак, стоји на сајту Министарства спољних послова.

Лицима која су потпуно вакцинисана неће бити одређен карантин. Међутим, у обавези су да попуне тзв. изјаву о карантину у којој ће навести да су изузети од обавезе карантина, јер су вакцинисани. Изјава се може пронаћи на линку.

Белгија

Држављанима Републике Србије који немају регулисан боравак у Белгији потребан је нужан разлог за путовање у Белгију, уз одговарајућу потврду која се добија у Амбасади Краљевине Белгије у Београду. Изузетак представљају лица која поседују потврду о вакцинацији неком од вакцина признатих од стране ЕМА (Фајзер, Астра Зенека, Модерна и Јенсен) или вакцином Ковишилд и уколико је од пријема друге дозе прошло најмање две недеље.

Такође, обавезно је тестирање првог или другог дана по доласку и карантин до добијања негативног резултата.

Уколико лице нема потврду о вакцинацији неком од признатих вакцина, мора да поседује потврду о нужном разлогу путовања коју издаје Амбасада К. Белгије у Београду, као и негативан резултат ПЦР теста, не старији од 72 сата у моменту уласка у Белгију. По доласку у Белгију обавезан је карантин у трајању од 10 дана и поновно ПЦР тестирање првог и седмог дана. Карантин може бити скраћен уколико се добије негативан резултат теста седмог дана.

Сви путници који улазе у Белгију имају обавезу да попуне Публиц Хеалтх Пассенгер Лоцатор Форм, 48 сати пре уласка у К. Белгију, осим путника који у Белгију долазе копненим путем и задржаће се краће од 48 сати. Путници који долазе авионом или бродом морају да попуне Публиц Хеалтх Пассенгер Лоцатор Форм, без обзира на то колико времена ће боравити у Белгији. Након попуњавања формулара, путник ће добити СМС са активационим кодом.

Данска

Држављани Републике Србије могу да уђу у Данску без сертификата о вакцинацији и без теста на Ковид-19.

Након уласка у Данску, неопходно је урадити тест уз одређивање мере самоизолације у трајању од 10 дана (чак иако је тест негативан). Изолацију је могуће прекинути након четвртог дана уколико се уради нови тест чији је резултат негативан. Тестирање је бесплатно.

Од изолације су изузета лица на службеном путовању.

Италија

Држављанима Републике Србије улазак у Италију је дозвољен искључиво у случајевима: пословни и здравствени разлози, школовање, апсолутна хитност, хитан повратак у своје место становања/боравишта, особама које су у потврђеној и сталној емотивној вези (иако не живе заједно) са држављанима Италије/ЕУ/Шенген зоне или са лицима која имају законито пребивалиште (боравиште на дужи период) у Италији, као и учесницима на спортским такмичењима од националног интереса и њиховим пратиоцима.

Приликом уласка неопходно је да се да на увид: негативни ПЦР или антигенски тест урађен до 72 сати пре уласка у Италију и “Пассенгер Лоцатор Форм”.

За лица која улазе у Италију, на напред наведени начин, на снази је мера обавезне кућне самоизолације у трајању од 10 дана, по чијем завршетку је обавезно поновити ПЦР или антигенски тест.
Малта

Држављанима Републике Србије није дозвољено путовање на Малту, имајући у виду да се Република Србија налази на „Тамно црвеној“ листи земаља.

Држављанима Републике Србије дозвољено је путовање на Малту само уколико су претходних 14 дана боравили у једној од земаља са „Црвене“ листе уз поштовање медицинског протокола који је прописан за те земље. У супротном путовање на Малту дозвољено је искључиво уколико постојања есенцијалних или ургентних разлога, уз:
– претходно прибављену сагласност Суперинтендент оф Публиц Хеалтх (пријава се прибавља преко линка);
– негативан ПЦР тест, не старији од 72 сата;
– Дигитал Пассенгер Лоцатор Форм;
– обавезан карантин у трајању од 14 дана уз обавезно понављање тестирања 10-11 дана карантина, у хотелу одређеном за ту намену од стране Р. Малте, о личном трошку (100 евра ноћ, укључен доручак).

А ако хоћете у Велику Британију и Ирску
За потпуно вакцинисана лица која поседују одговарајући сертификат, карантин није обавезан. Потпуно вакцинисана особа је лице које је примило две дозе вакцине (или једну од зависности од произвођача) најмање 14 дана пре доласка у Енглеску. Вакцине које се признају су: АстраЗенека, Фајзер Модерна и Джонсон.

У том случају, за улазак у Енглеску је неопходан:
– резервисан и плаћен ЦОВИД 19 тест, који ће бити урађен другог дана након уласка у земљу (више информација хттпс://www.гов.ук/финд-травел-тест-провидер)
– формулар за праћење кретања – Пассенгер Лоцатор Форм, попуњен 48 сати пре путовања

Након доласка у Енглеску потребно је обавити претходно резервисано тестирање другог дана (или пре). Ако ћете бити у Енглеској мање од два дана, и даље морате да резервишете и платите наведено тестирање, а тест морате да урадите само ако сте другог дана још у Енглеској.

Особа која је прележала Цовид19 и примила само једну од преписане две дозе вакцине мора да поштује правила за путнике који нису вакцинисани. Путовање у Енглеску је дозвољено и без потврде о вакцинисању, али под одређеним правилима. Овде можете наћи више информацијa.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs