Главна научница СЗО упозорава: Вакцина није довољна!

naucnica

Докторка Сваминатан позвала је међународну заједницу да инвестира средства у припреме за будућу пандемију, како би се избегле разорне последице које је свет видео у посљедњих 20 месеци.

Др Сумја Сваминатан, главна научница Светске здравствене организације (СЗО), каже да вакцинација није довољна како би се окончала пандемија.

Она наглашава да вакцине треба да се деле подједнако и сиромашнијим земљама, као и медицински апарати и уређаји како би се спречило ширење корона-вирса

– Вакцинација је само једно средство, али то није универзално решење. Вакцине су веома ефикасне против заштите од тешког и компликованог тока болести, али оне не штите сто одсто од инфекције. – нагласила је докторка Сваминатан.

– Иако је појава инфекције код вакцинисаних људи и даље ретка, вакцинација не значи да особа не може да пренесе вирус некој другој особи с већим ризиком, још увек имате земље с високом процентом вакцинације у којима су стопе заразе у порасту – додаје др Сваминатан.

– Што су стопе преношења заразе веће, већа је и опасност од генерисања нових варијанти, које се онда враћају и поновно заражавају људе, чак и ако су вакцинисани. Постоји јак научни аргумент за наставак примене мера против короне, док сви у свету не стекну заштиту. – наставља докторка.

Припрема за следећу пандемију
Докторка Сваминатан позвала је међународну заједницу да инвестира средства у припреме за будућу пандемију, како би се избегле разорне последице које је свет видео у посљедњих 20 месеци.

– Свет поновно мора да размишља о спремности на пандемију, како се заиста припремити за спречавање идуће пандемије? А ако то није сасвим могуће, како је открити на време и у раној фази? И како на њу одговорити? – наглашава докторка.
Према подацима „Нјујорк тајмса“, око 49,7 одсто светске популације примило је бар једну дозу вакцине.

Светска здравствена организација није прогласила нову мутацију „посебним разлогом за забринутост“, откако се врло заразна делта варијанта појавила прошлог пролећа. Међутим, такозвана делта-плус варијанта забринула је лекаре у Израелу и Јапану.

Бројне богате земље с релативно високим стопама вакцинисаних већ су укинуле ограничења повезана с пандемијом, у неким случајевима и упркос повећању броја заражених – попут Велике Британије која је углавном укинула обавезно ношење маски на јавним местима. Данска, у којој је 76 одсто становништва потпуно вакцинисано, повукла је готово све мере.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs