„Године неизвесности су иза њих…“: Уручени кључеви 40 нових станова за избегле из БиХ и Хрватске!

Ključ

У Вршцу су уручени кључеви 40 новосаграђених станова избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске изграђених у оквиру Регионалног стамбеног програма, потпројекат 8.

– Ово је велики дан за свих 40 породица којима смо данас уручили кључеве, дан када су добили свој дом и коначно решили стамбено питање. Године неизвесности су иза њих, били су принуђени да беже од прогона и рата и прошли тежак пут. На овај начин показујемо да Република Србија и Комесаријат за избеглице и миграције брине о избеглим лицима, породице из Вршца данас започињу важан корак ка сигурнијем и бољем животу – рекла је приликом уручивања кључева Наташа Станисављевић, комесарка за избеглице и миграције Србије.

Укупна бруто површина зграде је више од 2.800 квадратних метара, а вредност радова износила је преко 1,22 милиона евра.
Градња је трајала око годину дана, а употребна дозвола издата је 5. септембра 2022. године, наводи Комесаријат за избеглице.

– У оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП), корисницима је до сада додељено укупно 6.770 стамбених решења, а када говоримо о Вршцу укупно је додељено 311 стамбених решења, а од тога у оквиру РСП 110 стамбених решења – рекла је Станисављевић.

Како је навела, данас постоји јасан план како је коначно могуће решити многа до сада нерешена и отворена питања избеглих лица, почевши од побољшања положаја свих оних који су се већ интегрисали, до јасног решавања свих отворених питања оних који још увек чекају на неко своје решење.

– Обезбеђене су употребне дозволе за новоизграђене стамбене објекте на територији јединица локалне самоуправе Шабац, Шид, Лучани и Суботица, до краја године очекујемо доделу још 100 стамбених јединица за избегличке породице и у наредној години ћемо наставити са том политиком – рекла је комесарка Станисављевић.

Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, БиХ, Црне Горе и Хрватске, који има за цилј да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону.

– Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Швајцарске, Италије, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

Данашњем догађају су, уз комесарку, присуствовали Драгана Митровић, градоначелница Вршца, Холгер Шредер, представник Европске комисије, Елен Стие, в.д. амбасадора, Амбасада Кралјевине Норвешке у Србији, Нј.Е. Јан Брату, амбасадор, шеф Мисије ОЕБС у Србији, Стефани Краузе, в.д. шефа Представништва УНХЦР у Србији, Раинер Ловато, представник Банке за развој Савета Европе, Душан Ковачевић, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору д.о.о. Београд, представници других донатора, државних и међународних организација и институција.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs