Годишњица атомског напада на Нагасаки

Nagasaki

Пре 77 година бачена је атомска бомба на Нагасаки. На комеморацији у Јапану све је утихнуло у 11.02, када је бомба експлодирала током Другог светског рата. Преживели у бомбардовању, премијер Kишида и представници више десетина држава, молили су се за мир у свету, без ратова и нуклеарног оружја. У том нападу је убијено више од 70.000 људи.

Присутни, укључујући дипломате нуклеарних сила, одали су почаст жртвама минутом ћутања у 11:02 часова, у тренутку када је атомска бомба експлодирала изнад јужног јапанског града 9. августа 1945. године.

Градоначелник Нагасакија Томихиса Тауе је у свом обраћању у Парку мира поручио да се нуклеарно оружје може употребити све док постоји, и да је његово елиминисање једини начин да се спаси будућност човечанства.

Руска инвазија на Украјину и претња употребом нуклеарног оружја уследила је само месец дана након што су се Москва и четири друге нуклеарне силе обавезале у изјави да се нуклеарни рат никада не сме водити, приметио је Тауе, наводи АП.

Додао је да је руска инвазија на Украјину показала свету да још један нуклеарни напад није само брига, већ „опипљива и тренутна криза“.

САД су 6. августа 1945. бациле прву атомску бомбу на свету на Хирошиму, која је уништила град и убила 140.000 људи.

Три дана касније, друга бомба је бачена на Нагасаки, када је убијено 70.000 људи.

Јапан, једна од чланица Сила Осовине, се предао 15. августа, чиме је окончан Други светски рат, наводи АП.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.