Годишњи извештај о квалитету ваздуха за 2021. годину

Vazduh

Мерење квалитета ваздуха вршено је током претходне године у општини Кула, на мерном месту двориште дечијег вртића “Колибри”. Испитивање суспендованих честица рађено је у периоду од априла до децембра. Праћене су ПМ 10 и ПМ 2, 5 честице у наведеном периоду наизменично, сваког другог месеца.

Редовно мерење суспендованих честица има велики значај за сагледавање загађености ваздуха у урбаним срединама. Оне представљају сложену мешавину органских и неорганских материја и могу имати различит хемијски састав, што зависи од извора емисије. У погледу утицаја на здравље највећи проблем представљају честице мање од 2,5 µм јер се најдуже задржавају у ваздуху и најдубље продиру у дисајне органе изазивајући различите ефекте у зависности од састава. Сва досадашња истраживања указују да суспендоване честице значајно делују на здравље, посебно на децу и старије особе и да није утврђена праг-доза испод које се штетни ефекти не јављају. Хронична изложеност штетним честицама доприноси повећању ризика за развој респираторних и кардиоваскуларних болести и карцинома плућа.

Током 2021. концентрације суспендованих честица ПМ 10 биле су у оквиру прописаних вредности, осим по један дан у октобру и децембру, када су измерене концентрације ПМ 10 честица прелазиле максимално дозвољену вредност. Према индексу квалитета, током 125 дана у години ниво загађења је био добар, а квалитет ваздуха задовољавајући. Два дана ниво загађења ваздуха је био умерен, а квалитет ваздуха прихватљив. Средња вредност концентрације ПМ 10 честица на годишњем нивоу износила је 25,61 µг/ м³.

Гранична вредност за суспендоване честице фракције ПМ 2,5 износи 25 µг/м³. Толерантна вредност је 30 µг/м³, а рок за достизање ове граничне вредности био је 01.01.2019.

Током 2021. концентрација суспендованих честица ПМ 2,5 била је у оквиру прописаних вредности, осим десет дана у новембру, када су измерене концентрације ПМ 2,5 честица прелазиле максимално дозвољену вредност. Према индексу квалитета, у 122 дана ниво загађења је био добар, а квалитет ваздуха задовољавајући. Током 53 дана ниво загађења ваздуха је био умерен, а квалитет ваздуха прихватљив. У само 6 дана ниво загађења ваздуха био је нездрав за осетљиве групе.

Комплетан извештај о испитивању квалитета ваздуха у периоду од априла до децембра можете погледати на званичној интернет презентацији општине Кула.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије