Голубовић: Успостављање платформе еАграр у 2023. години, база података већ у фебруару

e-agrar

Успостављање платформе еАграр најављено је за наредну годину, а више од 450.000 пољопривредних газдинстава регистроваће се четири пута брже и једноставније него до сада. Такође, сви пољопривредници моћи ће електронски да поднесу захтеве за субвенције, због чега је увођење овог дигиталног решења главни приоритет који Савез за храну и пољопривреду у НАЛЕД-у номинује за нову Владу.

Државна секретарка Министарства пољопривреде Душанка Голубовић истакла је да су све иницијативе Савеза у складу са плановима министарства и да ће овај ресор привести крају активности које су у претходном сазиву започете.

“На развоју еАграра ћемо интензивно радити, а већ у фебруару очекујемо постављање базе података. Наш буџет је прешао пет одсто укупних пореских прихода и тако ће бити и следеће године, а највећи део је усмерен на субвенције и подстицаје у пољопривреди, али увешћемо и јасније критеријуме, којима ћемо подстаћи да производи буду квалитетнији и конкурентнији на страном тржишту”, рекла је Голубовић.

Као највећи резултат Савеза истиче се увођење електронске платформе за пријаву сезонских радника у пољопривреди, путем које је од 2019. пријављено више од 72.200 радника. Следећи корак био би да се ова процедура прошири и на друге делатности, као што су туризам, угоститељство, грађевинарство и кућни послови, а Влада Србије, пре две године покренула је радну групу за израду овог прописа.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs