Готово 4.500 оболелих на болничком лечењу, све већи притисак на медицинаре у ковид систему

Све више оболелих од ковида 19 je на болничком лечењу, чиме се повећава притисак на здравствене раднике у ковид системима. Стручњаци поручују да се коронавирус мења и да нови сојеви пробијају имунитет.

Укупан број регистрованих случајева у Србији је 865.686, а досад je, према подацима Министарства здравља, битку са коронавирусом изгубилo 7.770 особa. Проценат смртности је 0,90 одсто.

У дану за нама забележено је 5.255 нових случајева коронавируса, а од последица заразе преминуло је 37 људи.

На болничком лечењу се налази 4.401, а помоћу респиратора дишу 183 особе. 

Све чешће се говори о ковид пропусницама у Србији, али је и даље неизвесно како ће оне изгледати и када ће бити уведене.

Доктор Миланко Шеклер, вирусолог и микробиолог Ветеринарског института у Краљеву, каже за РТС да је већ касно да се од увођења ковид пропусница добије прави ефекат. Истиче да испада да нема горе ствари на свету него угрозити права антиваксера.

Недовољан обухват вакцинације, еволуција вируса и стил живота jeсу кључни фактори зашто у Србији поново имамо раст броја оболелих од ковида 19, наводи за РТС др Ана Банко, вирусолог. Истиче да ће епидемија дуго трајати, јер нови сојеви пробијају заштиту.

Др Ана Банко је навела да су истраживања показала да имунитет вакцинисаних, а и оних који су прележали вирус, опада након шест месеци.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије