Готово 500 компанија поднело захтев да се укључи у модел дуалног образовања

Dualno obrazovanje

Готово 500 компанија у Србији поднело је захтев да се укључи у модел дуалног образовања у наредној школској години од чега су 35% нове фирме, оне које до сада нису учествовале у овом виду школовања ђака кроз рад. Привреда је преко Привредне коморе Србије (ПКС) поднела и 878 изјава о спремности послодаваца за организацију учења кроз рад, а понуђена су места за 3.600 нових ученика.

– У складу са Законом о дуалном образовању, ПКС доставила је Министарству просвете, науке и технолошког развоја План за укључивање послодаваца у дуално образовање за школску 2022/2023. годину, а коначну одлуку о одобреним одељењима по дуалном моделу образовања донеће ресорно министарство објављивањем Конкурса за упис ученика у средње школе, који се очекује крајем априла 2022. године – објашњава Мирјана Ковачевић, руководилац Центра ПКС за едукацију, дуално образовање и образовне политике.

Комора је, већ годинама уназад, препозната као један од кључних актера у процесу дуалног образовања, с обзиром да се нова методологија уписа у средње школе базира на потребама привреде, додаје се у саопштењу ПКС.

– У том смислу, задатак ПКС и регионалних комора јесте да сагледа реалне потребе привреде и да заступа њене интересе у вези са уписом образовних профила по дуалном моделу образовања – додаје Ковачевић.

За наредну школску годину за реализацију по дуалном моделу биће спремно 67 дуалних образовних профила од којих је 14 нових међу којима су електротехничар телекомуникација, руковалац пољопривредне механизације, кулинарски техничар, туристички техничар, водоинсталатер, техничар индустријске роботике, галантериста, техничар за безбедност железничких пруга и други.

Дуално образовање је најзаступљеније у секторима металске и машинске, посебно ауто индустрије, затим прехрамбене, текстилне, дрвне индустрије, као и грађевинарства, туризма и угоститељства, трговине и саобраћаја – логистика и шпедиција, авио саобраћај. Привреда највише тражи профиле бравар-заваривач, индустријски механичар, оператер машинске обраде, али су потребни и трговци, као и кувари и конобари. Тражени су и техничари мехатронике, техничари за компјутерско управљање ЦНЦ машинама, као и механичари моторних возила.

По дуалном моделу у Србији тренутно се образује 8.000 ученика у 150 средњих школа и 700 компанија. За овај вид школовања прилагођена су 53 образовна профила (24 трогодишња и 29 четворогодишњих), која покривају све привредне секторе.

Бенефити дуалног образовања за послодавце су вишеструки, напомиње се. Наиме, послодавци који имају ученике у дуалном образовању неће имати потребу да приликом запошљавања нових радника издвајају знатна средства за организовање додатних обука ових радника, јер будуће запослене могу одабрати међу ученицима који су учењем кроз рад у њиховим објектима већ стекли потребна стручна знања и вештине. На тај начин се смањују трошкови селекције нових кадрова и скраћује се време увођења у посао новог радника.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије