Гоцe Дeлчeв посвађао Скопљe и Софију

Zastava

Ни 151 годину након рођења Гоце Делчева Скопље и Софија не могу да се усагласе око тога чији је он национални херој, Северна Македонија прави државни празник на тај дан, а Бугарска шаље дипломатску ноту.

Тензије између Скопља и Софије поново су подгрејане уочи прославе рођендана Гоце Делчева, револуционара којег и Северна Македонија и Бугарска сматрају својим националним херојем. Уместо да ове две НАТО чланице међусобно реше ово питање, из Скопља, стиже оптужба да се Русија меша у њихов сукоб наводећи да она има интерес да одржи живим конфликте на Балкану.

Министар спољних послова у техничкој влади Бугарске Николај Милков саопштио је да ће званична Софија од Скопља дипломатском нотом тражити да се њиховим држављанима омогући долазак на обележавање годишњице рођења Делчева.

Са друге стране министар унутрашњих послова Северне Македоније Оливер Спасовски, свестан да ће Македонци долазак Бугара схватити негативно, апеловао је на грађане да не организују ноћне страже и не блокирају путеве на дан празника, али је изјавом показао да посетиоци из Бугарске нису добродошли.

„Апсолутно нећу дозволити понижавање македонског народа и државе, бар не од неког споља. Ми смо народ који је гостољубив, који уме да покаже част и поштовање, али та част и поштовање морају да нам се врате. Нећемо дозволити да неко дође у наш дом да нас понижава“, казао је Спасовски, пренели су скопски медији.

Софија тврди да је Делчев етнички Бугарин који се борио за Македонију у оквирима бугарске државе, док је македонска теза да је Делчев етнички Македонац који се борио и залагао за независну македонску државу.

Ово историјско питање остало би на тој равни да га Бугарска није уврстила у своје услове за преговоре Северне Македоније са Европском унијом.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs