Град Сомбор је за реализацију услуге „Помоћ у кући” определио 25 милиона динара у 2021. години

Услуга „Помоћ у кући” се обезбеђује лицима која услед старости, инвалидитета или хроничних болести нису способна да самостално задовоље основне личне и животне потребе, а породична подршка није расположива или није довољна.

Наведена услуга представља облик ванинституционалне заштите, којом се обезбеђује корисницима останак у свом дому и познатој социјалној средини, с циљем да се избегне или одложи смештај у институцију као најрестриктивнији вид заштите.

Услугу реализује лиценцирани пружалац услуге на основу упута Центра за социјални рад Сомбор.

Програмом „Помоћ у кући” обухваћене су услуге: помоћ у обезбеђивању исхране (набавка намирница, припрема лаких оброка, напитака), одржавању личне хигијене и хигијене простора у којем корисник живи, помоћ у загревању просторија, помоћ у задовољавању социјалних, културно-забавних и других потреба, посредовање у обезбеђивању различитих врста услуга, набавку и надгледање узимања фармаколошке терапије и многе друге.

Услуга је заступљена у Граду Сомбору и свим насељеним местима, а исту активно користи 250 лица, док трошкове делом или у целости сноси буџет Града Сомбора.

“Помоћ у кући” је једна од услуга из области социјалне заштите, коју обезбеђује град и која омогућава очување и унапређење квалитета живота њених корисника.

Захтев за остваривање права на услугу „Помоћ у кући“ се подноси Центру за социјални рад Сомбор – Служби локалних права и услуга. Део документације Центар за социјални рад прибавља по службеној дужности (уз сагласност подносиоца Захтева), а сам подносилац је у обавези да достави очитану/фотокопирану личну карту, очитану/ фотокопирану здравствену картицу, најсвежији медицински извештај, те доказ о месечним примањима. Наведена документација неопходна је и за чланове домаћинства подносиоца захтева. Након утврђивања права на услугу, Центар за социјални рад упут и пропратну документацију доставља пружаоцу услуге ради реализације исте.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs