Гренел загрмео: Курти ужива у изазивању криза и нестабилности у односима са Београдом!

Grenel

Бивши изасланик америчког председника Доналда Трампа Ричард Гренел сматра да самозвани премијер такозваног Косова Аљбин Курти ужива у изазивању криза и нестабилности у односима са Београдом.

Гренел је ову оцену изнео учествујући на отварању Дебате у организацији Центра за друштвену стабилност у Новом Саду.

– Тачи је био далеко конструктивнији преговарач од Куртија. Курти ужива да „запали ситуацију“, због чега би западни званичници требало далеко јаче да га притисну – навео је Гренел.

Економију у фокус

Говорећи о односима Београда и Приштине, некадашњи Трампов саветник подвукао је да економија кључ у коме треба тражити решење за будућност целог региона.

– За разлику од тог приступа, који је увео Доналд Трамп, Европска унија говори једино о политичким решењима. Инсистира се да се нешто потпише, од тога нема ништа, то је траћење времена. Уместо тога, народи на Балкану, укључујући и Србе и Албанце треба кроз економију да дођу до прихватљивих решења – истиче Гренел.

Када је реч о присуству НАТО на Косову, Гренел истиче да се он залаже за то да трупе Алијансе напусте КиМ.

НАТО треба да оде

– Исту ствар рекао сам и Александру Вучићу и Аљбину Куртију – НАТО не треба да буде на Косову. Док год је ту, то је сигнал инвеститорима да је ово подручје нестабилно – истиче Гренел који формално није у политици, већ има консултантску кућу која се бави довођењем инвеститора на Балкан.

Одговарајући на критике да је просрпки настројен, Гренел каже да је заправо био строг према Србима за време док је био посредник у разговорима Београда и Приштине.

– Замерали су ми да нисам довољно упознат са ситуацијом на терену, да нисам на својој кожи осетио шта се овде дешавало последњих 25 година. Увек сам говорио да је то моја предност, пошто сам више могао да се концентришем на решење. А решење мора да дође кроз економију – закључио је Гренел.

Похлава Хилу и Ђурићу

Гренел сматра да амерички амбасадор у Србији Кристофер Хил и српски амбасадор у САД Марко Ђурић добро раде свој посао.

– Када су почињали разговори о Косову, нисам се слагао са Марком Ђурићем. Али, као амбасадор, он ради одличан посао за своју земљу, баш као што то ради амбасадор Хил овде у Београду – нагласио је Гренел

Србији место уз САД

Бивши Трампов саветник нема дилему да је Србији место на Западу.

– Србија не треба да буде уз Русију и Кину. То сам више пута рекао и председнику Вучићу, Србији је место на Западу. Србија треба да буде уз САД и расте уз САД – рекао је Гренел

Амерички избори

Говорећи о ситуацији у САД и предизборној кампањи, Гренел каже да последња истраживања показују да рејтинг Трампа расте.

– Рејтинг главних конкурената у Републиканској партији, Рона Де Сантиса и Ники Хејли, је једноцифрен – наводи Гренел истичући да је уверен да ће и на изборима 2024. бити неправилности као што је био случај 2020.

Хаос у Украјини и на Блиском истоку

Осврићући се на незаобилазну тему – ратове у Украјини и на Блиском истоку, Гренел сматра да је до свега дошло је су САД показале слабост.

– Недовољне санкције према Немачкој и Русији око Северног тока, показале су слабост САД. И недовољне санкције према Ирану, показале су слабост САД. Да САД нису показале слабост не би било ни рата у Украјини ни на Блиском истоку – навео је Гренел.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs