Грујичић: Министарство је учинило све да направи интерактиван однос са удружењима пацијената

Danica Grujičić

Трибина Удружења „Аларм“ под називом „Дијабетес у Србији данас“ организована је у Београду, а министарка здравља Даница Грујичић је тим поводом изјавила да је Министарство учинило све да са удружењима пацијената направи интерактиван однос, јер она знају где су шупљине у систему.

„Тај ваш захтев увек треба прво да буде према институцијама система, треба да буде врло гласан и протестујући уколико институције система не реагују, ја сам увек за то“, рекла је Грујичић.

Министарка је додала да Министарство здравља и удружења родитеља пацијената треба да раде заједно.

„Ја вас не доживљавам као непријатеље, ја од вас очекујем конструктивну критику како ћемо нешто да остваримо“, указала је Грујичић.

Министар туризма и омладине Хусеин Мемић, који је родитељ детета оболелог од дијабетеса и један од оснивача удружења „Аларм“ изјавио је за Тањуг да је данас много боља ситуација у Србији по питању третмана деце са дијабетесом, него што је била пре пар година када је Србија заостајала за земљама из региона.

„Ми смо до пре неких годину, две каснили за окружењем, имали смо само једну пумпу и сензор за дијабетес. Данас је изашла вест да ћемо имати још једног произвођача сензора који је најбољи у свету. Сада имамо три пумпе и три сензора“, навео је Мемић.

Додао је да постоји и Протокол за образовање за основне и средње школе о понашању наставног кадра према ученицима који су оболели од дијабетеса, који би тек требало да заживи.

„Да професори и наставници знају шта значи протокол, да уведемо што пре протокол у вртићима. Битно је да немамо те информације као што су се скоро жалили родитељи у удружењу да не могу дете да приме у вртић јер нема нико да му да инсулин“, рекао је Мемић.

Представник Удружења „Аларм“ Александар Ружичић објаснио је да је то удружење од свог оснивања у марту месецу ове године допринело томе да се донесе низ позитивних промена за све услуге када је реч о дијабетесу, поготово за децу и младе.

„Основни мото када смо оснивали удружење био је ко ће ако неће родитељи. Морам напоменути да су нам сва врата била отворена и од Министарства здравља, РФЗО-а, као и од Министарства просвете“, рекао је Ружичић.

Према његовим речима, Удружење „Аларм“ је за свој циљ поставило то да деца оболела од дијабетеса живе што квалитетније.

„Дијабетес је такво обољење, доноси низ компликација, деци доноси низ неких обструкција за нормалан живот и ми као родитељи се боримо да они добију што боље услове, да што лакше живе са својим обољењем“, навео је Ружичић.

Уредник портала „НаИнзулину.цом“ Давор Скелеџија је рекао да је Хрватска успела да обезбеди да свака особа која има дијабетес тип 1, без обзира на године, има право на безболно и континуирано мерење глукозе.

„Оно што мислим да је у овом тренутку најважније за Србију је да та деца која имају сензоре након осамнаесте године не остану без тих права. Дакле, дијабетес не престаје са 18 година, ми одрасли смо исто дијабетичари“, навео је Скелеџија.

Према његовим речима, оно што је у Србији добро јесте да постоје три инсулинске пумпе.

„Пацијенти, захваљујући најновим променама, имају потпуно једнака права на све три пумпе. Они уз подршку свог дијабетолога могу одабрати пумпу коју сматрају да је потребна. Једна од тих три пумпи у Хрватској се доплаћује 70 евра, у Србији је она бесплата“, указао је Скелеџија.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs