Грујичић: „Плате у здравству треба да буду веће, мора да постоји разлика између сестре на шалтеру и у интензивној нези.“

Danica

Минстарка здравља Даница Грујичић најавила је изградњу новог породилишта „Народни фронт“ на Бежанијској коси, али и реконструкцију многих породилишта, домова здравља и болница широм земље.

Она је рекла да плате здравствених радника треба да буду веће, али да мора да постоји разлика између ‘сестре на шалтеру и медицинске сестре која негује пацијенте на интензивној нези’.

Грујичић је, гостујући на телевизији К1, рекла да ће се од сада у домовима здравља радити детаљније биохемијске анализе, али и да ће лекари опште праксе моћи да обављају ултразвучне прегледе.

Како министарка истиче, до сада није добила веће замерке на рад здравства, али се пацијенти и здравствени радници углавном жале на простор и обављање појединих анализа које не могу да ураде у примарним установама.

„Моје колеге углавном имају замерке на немогућност да у одређеном тренутку одраде све оно што је потребно и направе диференцијалну дијагнозу, како би установили да ли је пацијента потребно слати даље или не. Оно што смо ми урадили сада, изашао је тај правилник са проширењем биохемијских услуга. Проширењем анализа крви, које могу да ураде домови здравља. Од сада ће комплетне анализе моћи да се раде. Пацијент док не добије анализе, неће морати да иде у секундарну здравствену установу, већ ће моћи да заврши примарном нивоу“, рекла је др Грујичић.

Она је истакла да је од почетка 2000. године у здравству направљено много грешака, које морају да се исправе.

„Морамо пружити ингеренције лекарима опште праксе, да ураде чак и неки ултразвук. Планирамо да и у сеоским здравственим установама отворимо неку малу лабораторију, јер сада из неколико капи крви можете да видите да ли постоји повишен шећер, уреа, да ли бубрези раде како треба. Много је грешака учињено у здравству после 2000. године и нама ће требати пуно времена да све вратимо у нормалу. Домови здравља су били препуштени локалним самоуправама. Одлучивали су људи који нису лекари и који ништа нису знали о здравству“, рекла је Грујичић.

Према њеним речима, у неким срединама, где су углавном жене биле руководиоци, односи лекара су остали потпуно добри, а у неким срединама су направљене две супротстављене стране лекара, што никако није добро за пацијенте.

Додала је да имамо болнице које су савршено опремљене, а онда домове здравља и поједине болнице које нису.

Министарка: Урађено много за онколошке пацијенте

Истакла је да је држава много урадила да посебно онколошки пацијенти добију иновативну терапију и довољан број линеарних акцелератора и замолила пацијенте који чекају да се јаве Министарству здравља, јер сада Институт за онкологију и радиологију Србије има довољан број линеарних акцелератора и пацијенти немају потребе да чекају по месец дана на прегледе.

Грујичић је рекла да су пацијенти задовољни радом лекара и медицинским особљем, а да се углавном жале на просторне услуге, посебно на Институту за онкологију и радиологију Србије.

Истакла је да се здравство се финансира из буџета, али и из иностраних фондова, наводећи да буџети постоје за Тиршову 2 и да би следеће године требало да почне изградња „Народног фронта“ на Бежанијској коси, на 40.000 квадрата, али да пре градње мора да се достави читав урбанистички план.

Указала је да су у „Народном фронту“ константне гужве, да се то породилиште налази на веома неприступачном месту, а да се у њему обавља највише порођаја.

„Прошле године су имали 8. 500 порођаја, убедљиво су најјачи у Србији и заиста заслужују једне просторне услове који треба да буду. Са друге стране, они су још увек лидери у вештачкој оплодњи и због тога мислим да треба да добију све неопходне услове“, навела је Грујичић.

Додала је да није заборавјен ни ГАК, да је ту већ урађен пројекат и обезбеђен новац, и да би реконструкција требало да почне ове године, као и реконструкција неурохирушке клинике.
Министарка здравља наглашава да је у плану и реконструкција ГАК у Нишу.

„Када сам обишла породилиште у Нишу, рекла сам председнику да нешто мора да се уради, јер оно је стварно критично“, рекла је Грујичић, ддоајући да је министар финансија Синиша Мали добио налог од председника да нађе новац.

Ментално здравље

Грујичић је указала да је ментално здравље људи након пандемије корона вируса веома поремећено, због чега морају да се среде психијатријске болнице, како би пацијенти у њима имали адекватну негу.

„Клинички центар има зграду на Авали, која је потпуно пропала. Ми смо пре 30 или 40 година тамо имали вежбе и били су јако добри резултати лечења. Пацијенти су јако лепо деловали на ту природну средину, мало одвојени од свега. Падинска скела мора да се среди, Вршац, Ковин, Топоница и дефинитивно морамо спустити психологе и психијатре на ниво домова здравља“, нагласила је Грујичић.

Говорећи о штрајку у психијатријској установи „Лаза Лазаревић“, Грујичић је рекла да је обавила разговор са директорком те установе, као и да је предложила њену смену, али да о томе одлучују премијерка Ана Брнабић и Влада Србије.

„Саслушала сам синдикате и директорку, отишла сам на лице места, сматрала сам да може да се нађе средње решење, као и да директорка остане на свом месту. Директорка је показала једно нестрпљење, послала ми је поруку у којој је написала ‘Ја поступам’, а након тога уследиле су претње медијима и мени“, рекла је Грујичић.

Истакла је да су млади лекари у нашој земљи одлични и навела да ће се залагати да плате буду веће, али правилно распоређене.

„Плате треба да буду веће у здравству, али мора да постоји разлика између сестре на шалтеру и медицинске сестре која негује пацијенте на интензивној нези. Тим сестрама треба да се дају веће плате, јер ће у супротном отићи“, истакла је министарка Грујичић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs