Грчка примила прве српске туристе, гранични прелази раде пуним капацитетом

Kао што је и обећано, Грчка је примила прве српске туристе. Иде се индивидуално, али и аутобуским превозом. Оба улаза у Грчку – из Бугарске и из Северне Македоније раде пуним капацитетом, преноси РТС.

Први извештаји говоре да се на границама не чека ако имате потребна документа, а то је Персонални локацијски формулар који чине лични подаци, податак о вакцинацији или пи-си-ар тест, место и дужину боравка и гранични прелаз.

Образац се преузима онлајн са сајта грчке амбасаде. Дан пре пута добија се онлајн потврда са којом се прелази граница. Деци до пет година није потребан пи-си-ар тест, а осигурање је обавезно.

Водичи кажу да су спремни и апартмани и плаже. Сунцобрани су удаљени четири метра, на плажи маска није обавезна. У угоститељским објектима, самопослугама и радњама маска је обавезна.

Цене намирница су непромењене, а снабдевеност је веома добра. У случају разболевања, влада Грчке лечи зараженог члана породице, а одређени хотели су претворени у карантине.

Kроз Грчку се може путовати уз обезбеђен смештај тамо где идете и потврду да је он резервисан. Може се ићи и трајектом, али пре сваког укрцавања морате попунити образац са изјавом да сте примили вакцину или да имате пи-си-ар тест.

За кућне љубимце остаје стандардна процедура. Kако незванично РТС сазнаје, за неколико дана ће влада Северне Македоније укинути плаћање путарине за све грађане Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије