Грчка ублажава мере

Грчка полако иде ка потпуном изласку из рестриктивних мера, па је влада од данас ублажила или укинула неке мере које су важиле током стриктног локдауна због пандемије ковид-19.

Од данас се укида слање СМС порука, којима су грађани били у обавези да обавесте власти када и куда иду, затим, саобраћај је продужен до 0.30, отварају се музеји, а почиње се и са отварањем туризма, пренео је лист Kатимерини.

Гранични прелаз између Северне Македоније и Грчке Евзони од јутрос је отворен за саобраћај, али за сада у Грчку могу да уђу само путници с грчким пасошима, јавио је репортер ТВ Прва. Kако се наводи, објашњење грчке полиције је да за сада још нису добили званично одобрење за улазак осталих путника. Такође, грчка полиција није могла да каже када би то одобрење могло да стигне.

Могућа су путовања између региона, уз помоћ грчке верзије „зеленог сертификата“, па је тако одобрен одлазак и на грчка острва.

За одлазак на острва – са изузетком Лефкаде, Евије и Саламине – обавезно је показати потврду о вакцинацији, 14 дана после друге дозе или негативан ПЦР тест не старији од 72 сата, а прихвата се и брзи антиген тест који није старији од 24 сата. Важи и потврда о прележаном ковиду-19, која не може је стара између два и девет месеци.

Kонтролу ће обављати особље авиокомпанија, бродова, трајеката, а услове морају испуњавати сви домаћи и страни путници старији од пет година.

Неке мере су остале на снази – у малопродајним радњама један купац мора да има слободан простор око себе величине 25 квадратних метара, а жива музика у ресторанима неће бити могућа до краја месеца.

Од понедељка, 17. маја, вртићи се поново отварају, а од 21. маја отварају се биоскопи, потом следи отварање културних простора, а теретане и салони лепоте се отварају од 31. маја. Венчања и крштења ће бити могућа од јуна, уз присуство од највише 100 људи.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.