Гувернер Оклахоме потписао уредбу којом се дефинишу појмови „мушкарац“ и „жена“: Многи мисле да је то атак на трансродне особе

Muško žensko

Гувернер Оклахоме Кевин Стит потписао је данас уредбу којом се државним агенцијама налаже да усвоје одређене дефиниције речи „мушкарац“ и „жена“, што је потез за који критичари кажу да ће укинути законску заштиту за трансродне особе у тој америчкој савезној држави.

Уредбом је жена дефинисана као особа „чији је биолошки репродуктивни систем дизајниран да производи јајне ћелије“, а мушкарац као особа „чији је биолошки репродуктивни систем дизајниран да оплоди јајне ћелије“.

Стит је навео да ће ова уредба спречити трансродне жене да уђу у просторије „само за жене“ у Оклахоми, укључујући тоалете и свлачионице.

– Све док сам ја гувернер, наставићемо да штитимо жене и обезбедимо да су простори само за жене резервисани искључиво за биолошке жене – рекао је гувернер Оклахоме.

У Оклахоми је већ забрањено трансродним студентима да користе тоалете и свлачионице у складу са оним родним идентитетом за који су се определили, а Стит је прошле године потписао закон којим је забрањено трансродним женама да играју у женским спортским тимовима.

Конгресменка Мори Тарнер, која је 2020. године постала прва отворено небинарна особа у Представничком дому САД, оптужила је гувернера Оклахоме и владу те савезне државе да покушавају да ућуткају трансродну заједницу како би избегли решавање стварних проблема.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.