Гутереш: Дубоко сам узнемирен најавом потпуне опсаде Појаса Газе

Antonio Gutereš

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш изјавио је данас да је “дубоко узнемирен“ најавом да ће Израел започети потпуну опсаду Појаса Газе након напада палестинске милитантне групе Хамас.

– Дубоко сам узнемирен данашњом најавом да ће Израел покренути потпуну опсаду Појаса Газе, а да ништа не може да дође у Газу, ни струја, храна или гориво – рекао је Гутереш, преноси Ројтерс.

Он је додао да је ситуација у Гази била “изузетно тешка“ пре напад Хамаса и додао да ће се сада само “експоненцијално погоршавати“.

Гутереш је истакао да су потребна медицинска опрема, храна и друга хуманитарна опрема, као и да је потребно олакшати помоћ и улазак основних залиха у то подручје.

– Позивам све стране и релевантне стране да омогуће приступ Уједињеним нацијама за испоруку хитне хуманитарне помоћи палестинским цивилима заробљеним и беспомоћним у Појасу Газе – рекао је Гутереш.

Раније данас европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио је да је суспендована сва помоћ у укупној вредности од 691 милиона евра коју је Европска комисија издвојила за палестинске територије.

Портпарол Министарства спољних послова Немачке саопштило је да се привремено обуставља немачка развојна помоћ обећана палестинским територијама за ову и следећу годину.

Министар спољних послова Аустрије Александар Шаленберг саопштио је да и та земља привремено обуставља слање помоћи Палестинцима, у укупном износу од око 19 милиона евра, због напада Хамаса на Израел.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs