Гујон: Истина о страдању Срба на КиМ мора да се пробије

Arno Gujo

Директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поручио је данас на конференцији “Молитва за мир, стабилност и правду” у Вашингтону да истина о КиМ мора да се пробије и истакао да је та истина да данас у покрајини страдају деца, невине жртве, да се Срби хапсе само зато што су Срби и зато што носе мајицу са сликом српског манастира.

Гујон је нагласио да је почетком ове године, на Бадњи дан, на Косову рањен српски дечак и истакао да та слика погађа свакога, и Француза, и Американца, и Енглеза.

– А, о томе морамо да говоримо. Морамо да говоримо ту истину – поручио је Гујон.

Нагласио је да је конференција, одржана у организацији Амбасаде Србије у Вашингртону, важна управо како би се широј јавности представило шта се дешава на КиМ.

– Људи у дијаспори су наши амбасадори. То значи да народна дипломатија, која постоји поред државне, има изузетно велику улогу. Ви сте ти који разумете амерички менталитет, на шта реагују. Зато треба говорити шта се данас дешава на КиМ, али и о прошлости. Све што се дешава данас је последица прошлости – рекао је Гујон.

Подсетио је да су Срби пет векова живели у Отоманском царству и оценио да су преживљавали захваљујући цркви, осећају за историју који се преноси из генерације у генерацију. “Зато данас имамо још Србе на КиМ, зато нису нестали и нису асимиловани”, рекао је Гујон.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs