Данас почиње проба мале матуре за осмаке

Polaganje

Пробни завршни испит за ученике осмог разреда почиње данас тестом из математике и завршава се сутра тестом из српског језика и комбинованим тестом.

Тест из математике почиње данас у 13 часова, а полагаће га око 64.200 ђака.

Помоћник министра за предшколско и основно образовање и васпитање Милан Пашић раније је рекао за Тањуг да је сврха пробе мале матуре верна симулација правог завршног испита, како би се нова генерација матураната упознала са процедурама.

– Шта је неопходно од прибора, кад долазе у школу, како се понашају на самом завршном испиту, какве су активности, попуњавање формулара, образаца…, навео је Пашић и истакао да је веома значајно да мали матуранти направе свој пресек знања.

Пашић подсећа да се пробни завршни испит не оцењује и да се не врши рангирање ученика на основу резултата.

Ове године у учионици може бити максимално 15 ученика и један дежурни наставник и потребно је да се поштује размак од два метра између матураната.

Према уредби Владе Србије, услед боље епидемијске ситуације ношење маски неће бити обавезно.

Пробни завршни испит наставља се сутра тестом из матерњег језика у 9.00, када се завршава комбинованим тестом у 11.30 часова.

Због продужења школске године за ученике основних и средњих школа за три дана, биће померено и полагање завршног испита, коју ће осмаци полагати 27, 28. и 29. јуна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије