Данас стартује нова школска година, све је спремно

Učionica

У клупе основних и средњих школа у Србији данас ће сести више од 740.000 ђака, међу којима 65.000 првака, а у новој школској години настава ће бити непосредна.
Година ће почети интонирањем химне Србије.

На наставу ће се ићи “нормално”, у школама ни ђаци ни наставници неће бити у обавези да носе маске, а Тим за школе ће и убудуће разматрати епидемиолошку ситуацију на недељном нивоу, сагледавати и преиспитивати препоруке, које ће бити мењане по потреби.

Министар просвете Бранко Ружић поручио је да је све спремно за почетак школске године, а да је непосредна настава најбољи вид интеракције између наставника и ученика.

“Што се тиче сутрашњег дана, све ће почети на редован начин. Немам тренутно бојазни да ће се ширити вирус, али ће Тим за школе заседати и ако буде било потребе применићемо неке рестриктивније мере”, казао је Ружић на свечаности поводом пријема нових ученика средњих школа у дом “Змај”.

Коментаришући најављен протест Уније синдиката просветнух радника Србије, Ружић је казао да не очекује да ће тај протест на било који начин угрозити први дан школске године и подсетио да је донета одлука да се повећа плата у јануару у сектору просвете, те да ће то повећање бити значајније у односу на прошлу годину.

“Имамо висок ниво разумевању за све захтеве коју су утемељени и легитимни од стране репрезентативних синдиката у просвети, имали смо прошле недеље разговоре који су рефлексија обостраног разумевања и дијалога који водимо дужи временски период”, казао је он.

Додао је да је интерес свих да у просвети почетна плата буде на нивоу републичког просека и да ће тежити ка томе у будућости.

“Важно је да исправимо ту неправду и временом ћемо је исправити, а свакако је важно и да водимо рачуна о буџету државе”, казао је Ружић.

Непосредна настава радује и ђаке, и родитеље и наставнике. Директор Освносне школе “Кнегиња Милица” Дарко Егер подсећа да је корона вирус утицао на то да се школска година у последње две године не одвија на регуларан начин.

„Сутра деца регуларно крећу у школу, то је посебан тренутак у развоју сваког детета, као и у развоју родитеља, који прати један нови начин живота, на који родитељи треба да се навикну и да буду главни сарадници деци”, казао је Егер за Тањуг.

Иначе, према препорукама Тима за школе, уколико се током боравка у школи код ученика појаве симптоми који могу указивати на ЦОВИД-19, школе обавештавају родитеље, а до њиховог доласка, ученик се смешта у посебну просторију, под надзором неког од запослених, и притом и ученик и запослени треба да носе маску.

Ако се током боравка у школи код запосленог појаве симптоми, запослени је дужан да одмах стави маску и да напусти школу ради одласка на преглед код лекара.

Препорука Тима за школе је да се доследно примењују прописане опште мере и мере личне заштите, а посебно се препоручује осетљивим особама са повећаним ризиком од тежих форми болести коришћење заштитне маске у ситуацијама масовних окупљања у затвореном простору без могућности одржавања растојања.

Излети, екскурзије и друга путовања ученика и предшколаца су дозвољени, а пре реализације екскурзије, школе су у обавези да прикупе изјаве родитеља да деца немају, нити су имала у претходних седам дана симптоме инфекције, да нису лечена у истом периоду од ковида 19 и да међу члановима уже породице није било короне, као и да обезбеде здраствени надзор од стране лекара током путовања дужег од једног дана, ради благовременог откривања евентуалних симптома и знакова инфекције.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs