Данас ступа на снагу Споразум о социјалном осигурању са Квебеком – У плану договор са још три државе

Sporazum

Споразум о социјалном осигурање између Србије и канадске покрајине Квебек данас ступа на снагу, а њиме се уређује остваривање права из пензијског и инвалидског осигурања, укључујући и права по основу повреде на раду и професионалне болести, као и здравственог осигурања.

Директор Завода за социјално осигурање Зоран Пановић за Тањуг каже да је Споразум веома повољан и односи се само на Квебек, канадску покрајину у којој ради највише српских радника.

Примена споразума за њих ће значити да ће им бити признате године стажа у обе државе, примаће део иностране пензије и имаће право на здравствено осигурање.

Убудуће ће се пензије исплаћивати из Квебека у Србију и из Србије у Квебек и сабираће се стаж осигурања радницима.

– Ако је неко рецимо радио у Квебеку 10 година па после у Србији још 10, он по условима обе државе није могао да оде у пензију али када уговор ступи на снагу моћи ће да сабере једне и друге године и оствари право на пензију у обе државе – објаснио је Пановић за Тањуг.

Када је реч о здравственом осигурању, према његовим речима, са Квебеком су постигнута повољнија решења од оних која имамо са Канадом, јер људи који буду одлазили да раде у Квебек, док буду радили имаће право на здравствену заштиту односно основне здравствене услуге, што није случај са онима који раде у другм канадским покрајинама.

Отишло се и корак даље, па је Споразумом предвиђена и могућност здравствене заштите студената док бораве у Квебеку или су на студијама у Србији, што Споразум са Канадом, који Србија има од 2014. године, не предвиђа.

Здравствена заштита се односи само на студенте, а не и на њихове супружнике или децу, за разлику од запослених где се здравстена заштита гарантује и члановима њихових породица, наравно ако живе са њима тамо где раде.

– Покривена је и област повреда на раду и професионалне болести што зачи да ако се неко повреди на раду или оболи од неке професионалне болести, има право на добијање накнаде од земље где му се повреда или обољење догодило – објашњава Пановић.

За остваривање својих права из пензијског осигурања људи неће морати да путују у другу земљу, него захтев могу да поднесу у месту где живе.

– Прописали смо двојезичне обрасце које Фонд ПИО попуњава, шаље колегама у Квебеку и они то обрађују, размењују се информације и подаци неопходни за признавања права – објашњава Зоран Пановић.

У догледно време и српски радници који су радили или раде у Азербејџану, Тунису или Аустралији могу очекивати Споразуме о социјалном осигурању са овим државама.

Саговорник Тањуга истиче да су преговори са ове три земље практично завршени и да се у најскорије време очекује потписивање од стране ресорних министара.

– Рачунамо да ће ако не ове године, можда следеће и ти споразуми ступити на снагу – закључује Пановић.

Додаје да се они разликују и да се са сваком земљом не успе договорити исти ниво права, па рецимо споразум са Тунисом обухвата и пензије и здравствено осигурање, док се уговори са Азербејџаном и Аустралијом односе само на пензијско осигурање.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs