Дани опасних маневара на Пацифику – носачи авиона, двогледи и пројектили

Nosač aviona

Кина спремна да порине трећи, до сада најнапреднији носач авиона у тренутку када Токио на маневре шаље Изумо, највећи јапански ратни брод изграђен од Другог светског рата. Блиски сусрети руских, кинеских и тајванских авиона. Канада се жали да су кинески ловци бар 60 пута “прозујали” поред патролних авиона недалеко од Северне Кореје.

Када су се облаци разишли, сателитски снимци су показали са су радиници у шангајском бродоградилишту скинули потпоре и скеле око новог носача авиона, што суштински значи да ће брод “типа 003” ускоро бити поринут у море.

Скоро 300 метара дуг, опремљен катапултима за лансирање и хидрауличним ужадима за заустављање летелица, “003” ће, према проценама америчких војних аналитичара, бити “највећи и најмодернији” носач авиона изграђен ван САД.

Готово истовремено, Јапан је у патролу послао “Изумо”, некадашњи носач хеликоптера, који је у складу са новом војном стратегијом Токија, преуређен у носач авиона.

Пацифичка турнеја овог брода најављена је као јапански одговор на безбедносни споразум Кине и Соломонских острва, који Токио и Вашингтон виде као покушај да окончају деценије америчке доминације у овом региону.

“Изумо”, највећи јапански ратни брод изграђен после Другог светског рата, био је првобитно пројектован као носач хеликоптера, у складу са јапанским законима којим је суштински забрањена производња офанзивних војних систем. Јачањем кинеских амбиција, овај брод је делимично модернизован и на њега су крајем прошле године слетела два америчка вишенаменска авиона Ф-35Б.

Био је то први пут после 75 година да је неки авион полетео или слетео са јапанског носача авиона. Модификација овог брода биће у потпуности окончана за две године, негде у време када ће и кинески “тип 003” бити спреман за акцију.

Дуг 248 метара, “Изумо” је други највећи носач авиона изграђен у Јапану. Двадесетак метара дужи “Шинано”, који је у ствари био модификовани бојни брод класе “Јамато” потопила је америчка подморница крајем 1944. године, свега десетак дана пошто је уведен у службу ратне морнарице.

Патроле, пресретања, маневри

Серија блиских сусрета кинеских и тајванских авиона, током претходних седмица, некако, у други план је бацила жалбе канадских власти, које тврде да су кинески ловци од краја децембра у најмање 60 наврата “прозујали” поред патролних авиона ангажованих у водама око Северне Кореје.

“Ово схватамо крајње озбиљно…Чињеница да је Кина изабрала овакав приступ је истински проблематична”, рекао је канадски премијер Џастин Трудо.

Канадске власти су навеле и да су кинески ловци “пролетали свега десетак метара” од патролног авиона ЦП-140 “аурора”, који се у овом делу света нашао у склопу операције Уједињених нација, којом се контролишу санкције властима у Пјонгјангу.

Кина се није изјашњавала о канадским оптужбама, али је најавила нове велике маневре у водама око Тајвана, које се, још једном, подударају да посетом америчких сенатора.

Сенаторка Тами Дакворт је на Тајван стигла у понедељак, док је кинеско ратно ваздухопловство, истовремено, у воде око Тајвана послалао укупно 30 борбених авиона.

Кинеским маневрима прикључио се и носач авиона “Лиаонинг”, који је прокрстарио водама јужно од Јапана и источно од Тајвана, после чега је Пекинг оптужио јапанске власти да прате и ометају овај брод.

“Не требају нам посебни фотографи са јапанских бродова и авиона”, рекао је портпарол кинеског министарства одбране.

Власти у Токију су у пратњу кинеског носача авиона послали управо “Изумо”, тврдећи да су кинески авиони извели стотине летова у међународним водама јужно од Јапана.

У сложене односе укључули су се и Руси, са којима се Јапанци већ деценијама споре око Курилских острва. Острва на граници између Охотског мора и Тихог океана, у Русији позната као Јужни Курили, а у Јапану као “северна територија”, предмет су спора двеју држава још од краја Другог светског рата, када су совјетске снаге заузеле острва Кунашири (руски Кунашир), Еторофу (руски Итуруп), Шикотан и мали архипелаг Хабомаи.

Најновији у серији спорова Јапана и Русије почео је крајем фебруара када је влада у Токију руску офанзиву на Украјину назвала “озбиљним кршењем међународног права” и придружила се казненим мерама које је Запад увео Москви.

Москва је, у контраудару, сврстала Јапан на листу “непријатељских држава” и прекинула преговоре о мировном споразуму између две државе, којим је требало да буду решена питања која су остала отворена после Другог светског рата, укључујући и судбину Курилских острва.

Кинеска државна телевизија емитовала је снимке заједничких патрола са руским авионима изнад Пацифика, најављујући могућност да се у блиској будућности у таквим маневрима појаве и најмодерније летелице обе државе – руски “су-57” и кинески “ј-20”.

Тензије на Пацифику подигнуте су крајем априла када су руске подморнице испалиле  крстареће ракете “калибр” на мете у Јапанском мору. Вежбе гађања у Јапанском мору временски су се подудариле са маневрима морнарица САД и Јапана, у којима су учествовали бродови америчке Седме флоте предвођене носачем авиона “Абрахам Линколн”.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs