„Дани традиције“ одржани у Кули

Dani tradicije Kula

Традиционална манифестација коју организује Мађарски културни центар „Непкер“ из Куле, „Дани традиције“, одржана је по 16. пут. Из године у годину, ова манифестација постаје све масовнија, а богат програм који укључује наступе културно–уметничких друштава, спортске догађаје и такмичења, привлачи велики број гостију из наше, али и из околних држава.
Званични програм почео је дан раније, у петак, отварањем изложбе у Галерији Културног центра у Кули. На изложби су представљени радови аутора др Марије Вадас, Ференца Терека, др Адела Шавфара и Ласла Ковача из побратимљеног града Калоче. Главни фестивалски дан, обележили су турнири у фудбалу, богат дечији и културни програм, као и такмичење у кувању овчијег паприкаша.
Манифестацију је посетио председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који се гостима захвалио на доласку и истакао да „Дани традиције“, мађарске националне заједнице и Мађарског културног центра „Непкер“ приказују не само лепоту мађарске традиције, него и лепоту овог простора који чине разне националне заједнице у суживоту и заједнички испреплетаној традицији и обичајима.
Заменик председника општине, Карољ Валка, поручио је, да овај догађај доказује да Мађари у Кули живе, желе да живе и желе да ураде нешто за ову заједницу. Истовремено се захвалио на подршци локалној власти, предузетницима и приватницима за подршку.
Председник Извршног одбора Савеза војвођанских Мађара, Балинт Јухас, присутнима се такође захвалио на присуству, што је, како каже, чин који доказује да суживот Срба, Мађара и осталих нација које са нама живе нису само флоскула, већ је то суштина наших свакодневица. Нагласио је да треба да радимо на томе да се међусобно поштујемо, да чувамо своју традицију и да поштујемо земљу у којој живимо како би средина у којој живимо била лепша и боља за наш заједнички живот.
Гости манифестације била су и добровољна ватрогасна друштва из Кикинде, Јелаха и Горње Тузле који, како кажу, имају сјајна и пријатељска искуства са Добровољним ватрогасним друштвом из Куле.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs