Данска укида сва ограничења везана за ковид, у овој земљи вакцинисано 73% становништва

Док су неке европске земље и даље забринуте због корона вируса и “четвртог таласа” инфекције, у Данској је епидемија прошлост.

Наиме, овог петка Данска ће укинути сва преостала ограничења везана за ковид, а тамошња влада је објавила да вирус више не представља “критичну претњу друштву”. Kључна основа за такав став владе лежи у чињеници да је чак 73 одсто данске популације потпуно вакцинисано против корона вируса, док је додатних 3 посто до сада примило само једну дозу.

“Епидемија је под контролом”, рекао је прошле недеље дански министар здравља Магнус Хеуницке.

Треба напоменути да је Данска била међу првим земљама које су прошле године (конкретно 11. марта 2020.) увеле готово потпуну блокаду када је избила пандемија, а сада је међу првима које су се потпуно отвориле.

Живот са вирусом

Треба напоменути да Данци не тврде да су искоренили вирус или болест. Једноставно су пронашли начин да живе са њим. Опет, повратак на “стару нормалност” не би био могућ без вакцинације.

Ово се посебно односи на чињеницу да је око 95 одсто најугроженијих људи у земљи вакцинисано, попут становника старачких домова и особа старијих од 60 година. У Хрватској је стопа вакцинације међу најугроженијим скупинама поражавајућа. Због тога су дански здравствени радници много мање забринути због ширења заразе него што је то био случај почетком године.

Данска тренутно има у просеку 700 до 800 нових инфекција дневно. С друге стране, број хоспитализованих и тешко болесних људи је релативно мали – тренутно се у болницама налазе 123 заражене особе, а у просеку мање од две особе дневно умре од ковида 19 широм државе.

  • Вакцина је ‘супер-оружје’ са којим побеђујемо. Живот се на већини места враћа свакодневници и наша очекивања су да велика затварања у будућности више неће бити потребна, рекла је премијерка Мете Фредериксен.

Нема више брзих тестова

У којој мери број новозаражених особа постаје све мање важан за данске власти показују и планови да се до краја месеца затворе све локације на којима се врше брзи тестови, пише Дејли Телеграф.

Надаље, ако се ученик случајно зарази, то више неће резултирати обавезном самоизолацијом за цели разред и наставнике. Kрајем месеца контроверзни сертификати о ковиду више неће бити потребни за улазак у барове и ресторане, њихово радно време више неће бити ограничено на 2 сата ујутро, а биће дозвољени и пуни музички фестивали. Након 18 месеци, чак се и ноћни клубови поново отварају.

  • У Данској нема много случајева озбиљних болести, па је постигнут консензус међу политичарима и јавношћу да ковид 19 више није претња друштву, каже професор Виго Андреасен из Центра ПандемиKс на Универзитету Роскилде.

Млади неће да се вакцинишу

Ако нешто забрињава, то је нижа стопа вакцинације међу млађим људима. У старосној групи од 15 до 18 година само 43,5 одсто људи је потпуно вакцинисано, па чак ни међу млађим одраслим особама ситуација није много боља, иако они заправо нису у осетљивој групи, са изузетком оних са неким другим озбиљним болестима .

  • Током зиме очигледно ћемо имати већу епидемију у школама. Докази за то су сасвим јасни, посебно за основне школе, сматра Андреасен.

Али додаје да ће половина млађе популације вероватно стећи имунитет у наредних 6 месеци превазилажењем ковида. За сада се студенти између 12 и 16 година охрабрују да се тестирају сваких 72 сата брзим тестом или сваких 96 сати ПЦР -ом, али то није правило. Али до краја месеца ни тих препорука више неће бити.

Странци забринути

И док сами Данци, који имају велико поверење у здравствене раднике, уопште нису забринути због укидања ограничења, странци који живе у тој нордијској земљи су нешто опрезнији.

  • Гледајући податке о хоспитализованим људима и деци у болницама у другим државама, то ме мало забрињава. Не осећам се добро у пуном возу који ме води на посао, каже Американац Џонатан Бауер који ради као наставник у школи у Јутланду.

Сличне ставове има и жена која ради у Kопенхагену и која жели да остане анонимна како не би наљутила своју родбину у Данској. Плаши се “дугог ковида” и жали због укидања обавезних потврда о ковиду у ресторанима у које ће, заједно са својом породицом, престати да иде.

  • Макар због њих све је деловало нормално. Ако људи нису носили маске у затвореном простору, осећали сте се безбедно због тих потврда, тврди менаџер паба ВарПигс у Kопенхагену Мадс Снедевинд.

Kристиан Готрик, власник једног од “живахнијих” ноћних клубова у престоници Данске, каже да, иако му нису представљали велики проблем, неће плакати за потврдама вируса.

  • То су политичке глупости. То је само начин да се људи вакцинишу како не би пролазили кроз сталне гњаваже са тестирањем, каже Kристиан кроз смех.

Снедевинд је, с друге стране, помало нервозан око отварања клубова:

  • Видећемо шта ће се догодити. Помало се бојим да 20-годишњаци неће појурити по клубовима и уништити све што смо постигли, закључује.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије