Данци гласају о интеграцији у одбрамбену политику ЕУ

Danska

Данци данас гласају на референдуму о томе да ли да укину 30-годишње изузеће из одбрамбене и безбедносне политике ЕУ.

Данска је једина чланица ЕУ за коју важи такво изузеће, али као и њени суседи, Шведска и Финска, поново процењује своју безбедносну политику откако је Русија покренула рат против Украјине, преноси BBC.

Како се наводи, истраживања јавног мњења показују да Данци подржавају ближе европске одбрамбене везе, а резултат би могао утицати и на њихову војну будућност и ако је земља већ део НАТО-овог одбрамбеног савеза. Дански лидери тврде да се регионална безбедносна ситуација променила и да је то позив Данској да ближе сарађује са ЕУ на питањима одбране.

„Свим срцем верујем да морамо да гласамо за. У време када треба да се боримо за безбедност у Европи, морамо да будемо уједињенији са нашим суседима“, рекла је премијерка Мете Фредериксен.

У пракси, Данско изузеће из одбрамбене и безбедносне политике ЕУ подразумева да нису позвани на састанке, имају мали утицај и не могу да учествују или финансирају било какве војне операције, наводи BBC.

ЕУ је тренутно укључена у неколико војних мисија и гласање за могло би значити учешће у најмање две од њих, у Босни и Херцеговини и у Сомалији, а придруживање Заједничкој безбедносној и одбрамбеној политици ЕУ отворило би врата за сарадњу и другим данским агенцијама које се баве безбедношћу.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs