Дан планете Земље ове године посвећен акцијама чишћења, младима и образовању

Већ више од пола века 22. април се обележава као Дан планете, како би светска популација постала свесна своје одговорности према планети на којој живи и смањила негативан утицај на животну средину. Дан планете Земље ове године посвећен је акцијама чишћења, младима и образовању.

И деца знају да никад не треба загађивати природу и треба да очувамо животну средину, јер у противном нећемо имати чисте реке, језера, ваздух… Kада би одрасли размишљали као деца, имали бисмо много мање проблема са животном средином.

Годину за нама обележила је пандемија, смањен саобраћај незнатно је утицао на ублажавање климатских промена. Међутим, повећава се количина отпада. Окружени смо пластиком, смећем. Реке, мора и океани су загађени.

  • УН су прогласиле декаду обнове планете, ревитализацију, разлози за то су више него јасни. Петина копнене површине Земље је деградирана што наравно утиче и на доступност хране и на питку воду и на климатске промене, истиче Борис Ерг из Међународне уније за заштиту природе, а преноси РТС.
  • Нама планета значи као средина која нам пружа услове за живот. Значи да природа Земље није таква ми не би опстали нити било који живи свет на планети. Ми кад кажемо да очувамо планету мисли се на те услове животне средине, а сама планета ће опстати без обзира на нас и на живи свет, објашњава проф. др Ана Вуковић Вимић са Пољопривредног факултета у Београду.

У Србији је у последњих десет година удвостручена количина произведеног отпада. Око насеља, поред река, у природи налази се више хиљада дивљих депонија.

Све је више оних који желе да заврну рукаве, очисте смеће и опомену друге да не загађују. Прилика за све који желе да се укључе је недеља и велика акција Еко страже чишћења отпада на више од 50 локација у Србији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.