Дачић: „Киргистан неће признати једнострано проглашену независност КиМ.“

Dačić

Први потпредседник владе и министар спољних послова Ивица Дачић отпочео је посету Централној Азији, прву билатералну посету шефа дипломатије Србије овом региону након неколико деценија, током које ће посетити Киргиску Републику, Републику Узбекистан и Републику Таџикистан.

„Ово је прва у историји посета министра спољних послова Србије Киргистану“, изјавио је министар Дачић у Бишкеку након разговора са највишим званичницима Киргиске Републике.

Он је додао да сматра да су његови разговори са министром иностраних послова Женбеком Кулубајевим и председником Садиром Жапаровим били веома корисни и да ће представљати значајан допринос даљем развоју наше сарадње.

„Желим да кажем да су њихови ставови и даље веома чврсти, они кажу да никада неће признати једнострано проглашену независност Косова и Метохије“, изјавио је шеф дипломатије Србије, и додао да нам предстоји заједнички рад на успостављању мешовите економске комисије, будући да је наша тренутна трговинска размена скромна.

Киргиска страна је веома заинтересована и за развој сарадње у области одбране и војне индустрије, затим у области образовања, културе и науке.

Министар је пренео поздраве председника Србије Александра Вучића киргиском председнику Жапарову, као и његов позив да посети Србију, најављујући уједно и да ће киргиски министар иностраних послова Кулубајев посетити нашу земљу до краја ове године, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Министар је посебно истакао значај јачања присуства Србије у региону Централне Азије у чему кључну улогу игра управо свеобухватно јачање билатералних односа са државама региона.

„Мислим да је за нас веома битно да они могу да представљају мост који морамо да имамо са Азијом“, рекао је министар, и најавио посету Узбекистану и Таџикистану, где наши министри нису често одлазили, иако су то, како је навео, „земље које су наши пријатељи, земље које нас подржавају и где морамо да радимо на неговању пријатељских односа“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs