Дачић: Од 1. јануара усвојен 191 закон; Не постоји разлог да се позива против референдума

Dačić

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да је парламент од 1. јануара до данас донео 191 закон, од чега само 14 по хитном поступку и најавио да ће се већ почетком следеће године расправљати о изборним законима.

Дачић је у Скупштини Србије на годишњој конференцији за новинаре рекао да су у том периоду усвојена и 104 акта.

Од конституисања 3.августа 2020.године до данас скупштина је усвојила 241 закон, од чега 17 по хитном поступку и 224 по редовном поступку и донела 159 осталих аката.

“Смањили смо број закона који смо донели по хитном поступку”, рекао је Дачић и додао да су то раније критиковали у Европском парламенту и да је сада установљена пракса да се закони по хитном поступку доносе само када је то неопходно.

Дачић је истакао да после данашње седнице парламент неће имати ниједан закон који би могао да стави на дневни ред, односно све што је влада послала, скупштина је и усвојила.

“Нема више чекања по више месеци. Постоји одредба у нашем Пословнику да би колегијум могао да усвоји годишњи план рада скупштине. То до сада никада није урађено, јер не знате шта ће се све наћи на дневном реду, али пробаћемо и то да урадимо до краја мандата”, навео је Дачић.

Дачић је рекао да су од 3.августа 2022. године одржане 62 седнице Народне скупштине, од чега девет посебних, те да је парламент заседао 131 дана са 400 тачака дневног реда.

Не постоји разлог да се позива против референдума

Дачић је позвао грађане да подрже уставне промене, наводећи да нема наставка европских интеграција без отклањања проблема везаних за правосуђе.

Због тога је та тема јако важна, рекао је Дачић и оценио да је погрешан приступ оних који позивају да се гласа против да се не би подржала власт.

“Не постоји разлог да се позива против референдума, то је од интереса за грађане”, поручио је Дачић на конференцији за новинаре у скупштини и додао да уставне промене нису “празан папир”, па да свако може да дода шта хоће.

Он је још једном рекао да се Устав мења само у делу правосуђа.

“Каква преамбула, то су лажи, билдовање политичких мишића за предстојеће изборе. То нема никакве везе са референдумом. Неки процењују да би тако ослабили власт ако се гласа против”, рекао је Дачић.

Како је додао, ако не успе референдум, скупштина ће наставити да бира судије и тужиоце.

“Много сте нам наудили”, иронично је прокоментарисао Дачић на конференцији на којој је сумирао резултате рада парламента у јесењем заседању које се завршава данас.

Током јесењег заседања скупштина је 30.новембра двотрећинском већином од укупног броја народних посланика усвојила и акт о промени Устава, донела уставни закон за спровођење акта, усвојила предлог одлуке о расписивању референдума.

“Тиме се дошло до реализације нечега о чему се говори већ 15-так година у Србији. Стварају се основе да се отклони основна примедба која је ометала даљи ток реформи у области владавине права и независности правосуђа и европских интеграција”, рекао је Дачић.

Како је навео, то су биле и речи европских институција, указујући да баш због тога некада у мало оштријем тону него што би требало тражи да европске институције буду гласније.

“Није промена Устава ни хир Вучића, ни Дачића, ни СНС, ни СПС, већ је то потребно за даљи ток европских интеграција”, закључио је Дачић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs