Дачић: Референдум нема никакве везе са статусом Косова и Метохије

Ivica Dačić

Грађани треба да знају да референдум 16. јануара о промени Устава, у делу који се односи на правосуђе, нема никакве везе са статусом Косова и Метохије, како је дефинисан у преамбули, изјавио је данас председник Скупштине Србије Ивица Дачић.

Он је међутим, истакао да би, ако заиста желимо да остваримо циљ реформе у области владине права, било вазно да референдум успе и додао да би у референдумску кампању требало више да укључе и државни функционери.

“Мислим да би и државни функционери морали више да се укључе у референдумску кампању и објасне да је то важно за све грађане. Да не помињемо споредни ефекат, који је и главни – не бисмо ни добили отварање кластера да није било расписивања референдума”, рекао је Дачић за ТВ Пинк.

Подсећајући да по садашњим решењима судије и тужиоце бира скупштина, Дачић је рекао, да би он, као председник парламента, можда више био за то да се постојеће решење задржи.

“Грађани Србије 16. јануара излазе на референдум о промени Устава у делу који се односи на правосуђе. Како би се правосуђе ускладило са европским стандардима, Скупштина Србије је двотрећинском већином усвојила предлог Владе да се политика више не меша у избор судија и тужилаца”, додао је он.

Он је подсетио да после референдума долазе избори.

“Скупштина чека да се донесе потврда на референдуму и онда иде на проглашавање акта о промени Устава, и после тога ће бити распуштена. Већ половином фебруара се распушта скупштина и расписују ванредни парламентарни избори, а почетком марта расписујем председничке изборе”, навео је Дачић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије