Дачић с Лајчаком и Борељом: Неусаглашавање спољне политике с ЕУ није питање вредносног система о рату у Украјини

Dačić

Минситар спољних послова Ивица Дачић је данашње сусрете у Бриселу оценио као добре и подвукао да је заједничко свим састанцима било понављање нашег стратешког циља, а то је чланство Србије у ЕУ.

Дачић који се данас сусрео са специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и шефом европске дипломатије Жозепом Борељом је додао да је позитивно оцењено усаглашавајње нашег политичког и правног система са системом ЕУ, односно завршетак реформе правосудног система и доношења закона који су резултат промена Устава и усаглашавање визног система са ЕУ, а да је на критике наишао степен усаглашавања са спољном политиком.

„Разговор са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом се тицао и усаглашавања спољне политике и наравно да ЕУ није задовољна процентом. Ја сам поновио наше опредељење да се не ради о вредносном опредељењу у односу на оно што се дешава у Украјини, о односима Русије и Украјине него је реч о рефлексијамаа које је питање нашег територијалног интегритета и суверенитета има када је реч о нашој позицији у другим међународним организацијама и институцијама односно о нашим односима са земљама које подржавају наш став када је реч о КиМ у УН а између осталих једна од њих је и Русија“, рекао је Дачић након разговора.

Он је додао да је опредељење Србије да учинимо све што можемо водећи рачуна о анашим националним инетересима, да наставимо с европским путем, да наставимо са усаглашавањем политика се политиком Европске уније.

„Причали смо и о другим темама које се тичу међусобних односа и општи је закључак да треба много више да успоставимо оперативну сарадњу, да треба бити чешћих посета и оно што је битно да истичемо позитивне примере наших односа, а то значи да на неки начин пробамо да све оно о чему се не слажемо буде речено на такав начин да се не ствара негативан утисак о ЕУ. Мислим да у односима с неким другим политичким факторима треба више говорити о перспективама и ономе што се нашим грађанима заиста нуди“, навео је министар спољних послова.

Он је навео да и Борељ и Лајчак истичу веома конструктивну и одговорну улогу Александра Вучића када је реч о најновијим разговорима у Београду о дијалогу Београда и Приштине и истакли жељу да се у наредном периоду не баве решавањем готово сваконедељних конфликата на КиМ већ да се дође до одговора који би дао чвршће гаранције и омогућио мирт и стабилност у нашем региону.

„У том погледу су они оценили конструктивном улогу председника Александра Вучића, поновили су оно што је председник рекао да смо ми спремни да радимо на основу овога плана и на његовој имплементацији и да им је јасно рекао шта су његове црвене ллиније, а то је чланство Косова у УН и оно што сматрамо да ЗСО не би требало да буде уопште спорна“, навео је Дачић.

Он је подсетио да је „управо у овој згради“ потписао на захтев Кетрин Ештон и свих других међународних фактора Бриселске споразуме и да су „они измислили ЗСО“, а да десет година након тога је апсолутно неприхватљиво да било ко говори да не може да формира ЗСО.

„И даље се веома негативно оцењује то што се чује из Приштине да они не желе ЗСО. а наша улога ће и даље бити контруктивна, а то је да је нама потребан мир и стабилности да на такав начин заштитимо наше државне и националне интересе“ рекао је Дачић.

Како је додао, било је речи и о другим темама који се тичу међусобних односа и општи је закључак да треба много више да успоставимо оперативну сарадњу да треба бити чешћих посета и оно што је битно да истичемо позитивне примере наших односа, а то значи да на неки начин пробамо да све оно о чему се не слажемо буде речено на такав начин да се не ствара негативан утисак о ЕУ.

„Мислим да у односима с неким другим политичким факторима треба више говорити о перспективама и ономе што се нашим грашанима заиста нуди“, навео је Дачић.

Дачић је данас разговарао и са посланицима ЕП Деметрисом Пападакисом, Матјажом Немецем, Алесандром Морети и Виолом фон Крамон, као и са копредседавајућом делегацији ЕП у Парламентарном одбору за стабилизацију и придруживање Алесандром Морети.

У одвојеним разговорима, саговорници су, како је наведено у саопштењу МСП, поздравили наставак активности и сагласили се да је само отворен дијалог прави пут за постизање компромисног и одрживог решења.

Дачић је том приликом поновио став да чланство у Европској унији остаје стратешки циљ Србије, као и један од главних спољнополитичких приоритета.

Такође је напоменуо да Србија у потпуности остаје посвећена реформском процесу и унапређењу свих сфера нашег друштва, као и даљем развоју регионалне сарадње која непосредно доприноси изградњи међусобног поверења, процесу помирења и подстиче укупан развој на нашем путу ка пуноправном чланству у ЕУ.

Када је реч о напретку на европском путу, посланици ЕП позитивно су оценили процес реформи, као и кораке које Влада Србије предузима како би ускладила своју визну политику са ЕУ, наводи се у саопштењу Министарства.

Они су истовремено позвали на даље усаглашавање спољне и безбедносне политике.

Том приликом Дачић је нагласио да Србија нема проблем са усклађивањем са политикама ЕУ у делу који не нарушава њене националне интересе.

Дачић је имао састанак и са комесарком за унутрашње послове ЕУ Илвом Јохансон и председавајућим Комитета за спољне послове Европског парламента Дејвидом Мекалистером.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs