Дачић у Тирани одбио да се фотографише са осталим министрима због заставе Косова

Tirana

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић рекао је у Тирани, где је учествовао на састанку министара спољних послова у оквиру Берлинског процеса, да Србија чврсто штити свој територијални интегритет и суверенитет, док Косово користи сваку прилику да уз помоћ својих савезника где год може покаже да има оно што нема – међународно признање.

Дачић је навео да није хтео да учествује у групном фотографисању са осталим министрима Берлинског процеса испред заставе Косова, јер га Србија не признаје, преноси Косово онлајн.

„Ми учествујемо у Берлинском процесу који је статусно неутралан. Са наше стране је све било у реду када је реч о састанку и о месту где се он одржава, али ја нисам хтео да учествујем у групном фотографисању испред заставе Косова, јер га Србија не признаје. Србија поштује свој територијални интегритет и суверенитет и ја немам право као министар спољних послова да газим основне политичке ставове које је утврдила држава“, рекао је Дачић

Он је истакао да сви ови састанци нису лаки и да ће идуће недеље бити одржан самит Берлинског процеса, на коме многе земље желе да „комшији буде све горе“, а позвао је све земље региона да буду јединствене, како би заједно напредовале ка чланству у ЕУ.

Навео је да је данас у Тирани, као и председник Александар Вучић на самиту Европске политичке заједнице у Гранади, указао на политичке ставове Србије да мора да се поштује међународни правни поредак.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs