Да ли свету прети нова ера пандемије? Смртоносна болест прети Европи, за сада нема успешног лека

Nauka

Само неколико сати након што је Борис Джонсон у среду представио планове за укидање свих мера против короне у Енглеској, аларм је упозорио на нову претњу болести са којом се Британија суочава: две особе су добиле дијагнозу Ласа грознице, вирусне хеморагијске болести сличне еболи.

У међувремену је једна особа и преминула од ове заразе.

Долазак опасног вируса на територију Велике Британије забрињавајућ је за читав континент.

Патоген – који је ендемичан у земљама које укључују Нигерију, Сијера Леоне и Гану – мање је смртоносан од других хеморагијских грозница, као што су ебола или Марбург. Али она јесте опасна убија најчешће 15 одсто оних који су хоспитализовани.

Симптоми Ласе почињу постепено, са повишеном температуром и малаксалошћу, а након неколико дана могу се јавити главобоља, бол у мишићима и повраћање. У тешким случајевима, вирус изазива оток лица, плућа испуњена течношћу и интензивно крварење из очију, носа и других отвора, а у најгорим – смрт.
Још не постоји лиценцирана вакцина, а третмани нису нарочито успешни.

Ласин долазак у Британију, међу путницима из западне Африке, има мале шансе да ће изазвати велику епидемију – иако су научници рекли британском Телеграфу да треба обраћати пажњу на њу у наредним данима.

Они нису ишли у детаље, али је могуће да ће се покренути иницијатива за праћење могућих контаката, а очекују и појаву нових случајева и могуће компликације у лечењу пацијената.

– На срећу, вирус није ни близу толико заразан као многи други патогени – каже др Мајкл Хед, виши научни сарадник за глобално здравље на Универзитету у Саутемптону.

– Иако су било који случајеви Ласе у Великој Британији забрињавајући, нећемо видети пренос или било шта попут попут размера које имамо са пандемијом ковид-19.

Др Хед указује на репродукцијски (Р) број, који се користи да опише на колико људи свака заражена особа пренесе болест. За Ласу, Р број се процењује на између 1 и 1,6 – у поређењу са око 3 за оригинални Сарс-Цов-2 сој односно корона вирус из Вухана. Заразнија варијанта омикрона има Р број чак 12.

Свакако, не бисте имали среће ако закачите Ласа вирус у аутобусу: за разлику од ковида, он се шири директним контактом са телесном течношћу заражене особе, или након контакта са урином или изметом заражених пацова. Све док не седите поред некога са њим, не би требало да буде разлога за забринутост.

Али Ласино поновно појављивање у Британији је оштар подсетник да свет улази у “нову еру пандемије”, како је упозорио Ентони Фаучи, главни амерички стручњак за заразне болести, у августу 2020. године, рекавши да пандемије више неће бити догађаји који се дешавају једном у 100 година.

Шест месеци пре појаве Сарс-Цов-2, др Мајк Рајан, директор за хитне случајеве Светске здравствене организације (СЗО), упозорио је да свет улази у „нову нормалу“, када се истовремено дешава неколико епидемија „великог утицаја“.

Стручњаци указују на промене у животној средини због којих је већа вероватноћа да ће се вируси „прелити“ на људе и обићи свет. Ово укључује нагли раст становништва, развој претходно неразвијених нација, раст међународне трговине дивљим животињама и распрострањена путовања.

Али следећа пандемија можда неће изгледати као ковид-19. Поред Ласа грознице, листа приоритетних патогена СЗО са пандемијским потенцијалом укључује кримско-конго хеморагичну грозницу (ЦЦХФ), еболу и Марбург.

– Док излазимо из једне пандемије, и даље морамо да пазимо на следеће патогене – каже др Том Флечер, специјалиста за заразне болести на Школи тропске медицине у Ливерпулу.

Што се тиче хеморагичних вируса, додаје он, постоје рупе у нашем знању и нашој способности да реагујемо.

– Поред тога што немамо праве лекове или дијагностику, ми заправо не разумемо како ове болести функционишу, или шта је то што узрокује крварење пацијената – каже др Флечер,

Како је рекао, ако се побољша разумевање ових болести, побољшаће се и њихово лечење.

– Ризици ће и даље постојати, неће нестати – и видећемо нове случајеве. И стога морамо да одредимо приоритете и финансирамо кључна истраживања – каже он.

Потреба за испитивањем ових болести је велика. Турска је 2021. пријавила рекордан број случајева ЦЦХФ – болести коју преносе крпељи са стопом смртности од чак 40 одсто – док је Марбург, који је далеко смртоноснији, први пут откривен у западној Африци прошлог лета. Избијања еболе су такође у порасту – од 12 епидемија забележених у Демократској Републици Конго од 1976. године, половина се догодила од 2014. године.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије