Да ли је безбедно да дижете новац са банкомата у иностранству? Правила и смернице НБС о провизији, конверзији и плаћању картицом

Podizanje novca

Никола Ђукић из Народне банке Србије рекао је да би грађани требало да буду опрезни приликом коришћења картица у иностранству, поготово када се наплаћују провизије.

Говорећи о коришћењу платних картица у иностранству, Ђукић је навео да се провизија може наплатити, али да то зависи од тога где се картица користи.

– Оно што би била наша препорука код плаћања картицом јесте да картицу за плаћање користимо код трговаца на ПОС терминалима. Када користимо картицу, постоје налепнице које означавају одређену марку картице, тако да кажем. Друго, треба да проверимо и да ли сви продавци примају нашу картицу. Ако смо већ принуђени да подижемо готовину са банкомата, у том случају се наплаћују провизије – истакао је Ђукић за РТС, и додао да су провизије углавном веће за кредитне него за дебитне картице.

Провизије за плаћање картицом у иностранству и до три одсто

Провизије за подизање новца са банкомата, иначе, зависе од картице коју користите, и од банке до банке, и крећу се од један до три одсто. Често уместо провизије постоје фиксне накнаде које су износу од од три до пет евра по трансакцији, уколико подижете мањи износ. За исту услугу на шалтеру банке у иностранству се наплаћује провизија од три до пет одсто, односно, од три до пет евра по трансакцији. Треба напоменути и да овај износ варира од банке до банке.

Користан савет може да буде и да пре него што подигнете новац са банкомата, добро размислите колико вам је новца потребно до краја летовања, јер ако се провизија плаћа по транскацији, онда ће вас свако подизање новца коштати.

На пример, ако подижете пет пута по 20 евра и ако је провизија два евра по транскацији, платићете укупно 10 евра за све транскације, док ћете платити само два евра провизије уколико одједном подигнете 100 евра, наводе у једној банци.

У НБС кажу и да код плаћања картицом у иностранству картице треба опрезно користити, да никоме не треба да се даје ПИН код.

Никола Ђукић је навео да би пре поласка на пут у иностранство требало контактирати са банком и распитати се о условима коришћења платних картица у другим земљама, а уколико се картица током путовања изгуби или је банкомат „прогута“, треба да се јавимо матичној банци.

Плаћање картицом у иностранству: Није исто да ли је везана за динарски или девизни рачун

Уколико је картица везана за динарски рачун, постоје трошкови конверзије валуте. Они се разликују од банке до банке и износе од један до два одсто од трансакције. У овом случају банка ће приликом транскације прво извршити конверзију валута, а онда резервисати средства на вашем рачуну у одговарајућој динарској противвредности.

С друге стране, ако имате девизни рачун у истој валути повезан са вашом платном картицом, таквих трошкова неће бити. Уколико вршите плаћање у валути која је различита у односу на валуту на вашем девизном рачуну, банка ће у том случају вршити конверзију и поново ћете имати провизију.

На пример, ако плаћате у доларима са девизног рачуна у еврима, банка ће прво вршити конверзију долара у динаре, па динара у евре, а то рецимо на 20 евра може коштати и до два евра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.