Да мали лакше продају а купци безбедније купују: Национална иницијатива за безготовинско плаћање

Banka

Министарство финансија је у сарадњи са картичарима, немачким ГИЗ-ом и НАЛЕД-ом покренуо иницијативу подршке малој привреди али и грађанима.
Министар финансија Синиша Мали и представници Немачке развојне сарадње (ГИЗ), НАЛЕД-а, компанија „Виза“ и „Мастеркард“, потписали су данас споразум о сарадњи којим је званично покренута Национална иницијатива за безготовинско плаћање.

Реч је о пројекту подршке малим трговцима и институцијама да модернизију своје пословање и омогуће грађанима бољи и сигурнији начин плаћања – картицом или мобилним телефоном, у радњама, угоститељским објектима и на шалтерима широм Србије.

Министар Мали рекао је да је споразум потписан са циљем да се подрже мали предузетнике, микро и мала предузећа у процесу дигитализације и у процесу набавке оних уређаја који подржавају безготовинско плаћање.

До априла све мора бити спремно

Министар Мали је подсетио да Министарство финансија тренутно спроводи и друге две велике иницијативе: нови систем фискализације и е-фактуре.
– Када је реч о новом систему фискализације, позивам све предузетнике, све оне који су обвезници новог Закона о фискализацији, да у што краћем временском периоду набаве нове фискалне уређаје – рекао је Мали.

Истакао је да се у овом тренутку око 40.000 предузећа пријавило и да је већ 11.000 фискалних уређаја одобрено од стране Пореске управе.

– Очекујем да ће до краја рока увођења новог система фискализације, што је крај априла, сви обвезници бити у потпуности спремни за ту велику промену – рекао је Мали.
Говорећи о е-фактурама, Мали је истакао да је и то био један од захтева привреде, додајући да ће се он спроводити у две фазе.

Објаснио је да до краја године сва јавна предузећа и корисници јавних средстава увешће е-фактуре, а до краја 2022. године и приватни сектор који је у систему ПДВ-а.
Мали је указао да те две иницијативе треба да допринесу транспарентнијем, атрактивнијем, конкурентнијем пословном окружењу у нашој земљи.

– И овај споразум који смо данас потписали, с обзиром да подразумева до 25.000 уређаја које ће и НАЛЕД и ГИЗ субвенционисати за мале предузетнике, омогућиће осим процес фискализације и безготовинско плаћање – рекао је Мали.
Додао је да се то уклапа у стратегију која је везана у промоцију безготовинског плаћања и за борбу против сиве економије.

Безготовинско плаћање је стандард

Извршна директорка НАЛЕД-а Виолета Јовановић циљ ове иницијативе је да помогнемо малим привредницима и државним институцијама да модернизују своје пословање тако што ће увести опцију безготовинског плаћања и грађанима понудити избор и бољи начин плаћања.

Додаје да се ту мисли на све начине безготовинског плаћања – картично, инстант, промоцију м-банкинга, е-комерца…

– Оно што чини окосницу овог програма је посебна субвенција за набавку до 25.000 ПОС терминала, који су намењени пре свега малој привреди и одређеним институцијама, али онима који до сада нису нудили могућност безготовинског плаћања. Тренутно каже да на 110.000 терминала може да се плати безготовински, али то је и даље за 2,2 пута мање него што је просек ЕУ на милион становника, тако да ће ово бити допринос и у том смислу – рекла је Јовановић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије