Две особе убијене у Бриселу: Нападач пуцао из аутоматске пушке и побегао, упозорење на тероризам на највишем нивоу

Brisel

Две особе су убијене у пуцњави у Бриселу, саопштили су тужиоци, а преноси ББЦ. Агенција АФП наводи да је нападач још на слободи. Једна особа је повређена, али се налази ван животне опасности.

Портпарол канцеларије тужилаштва је саопштио да је истрага у току, али није спекулисао о мотивима нападача.

Према писању белгијског листа „Хет Лаатсте Ниеуwс“, жртве су Швеђани. У Бриселу је претња од тероризма подигнута на највиши степен.

Прекинута утакмица између Белгије и Шведске

Шведски национални фудбалски тим вечерас је играо против Белгије у квалификацијама за Европско првенство 2024. године, али меч је прекинут. ББЦ пише да није јасно да ли су жртве дошле у град због утакмице.

„Хет Лаатсте Ниеуwс“ је јавио да је нападач, који је користио аутоматску пушку, побегао.

Полиција испитује снимке који су се појавили на друштвеним мрежама

Како преноси Еуронеwс, медији су објавили аматерске снимке на којиме се види мушкарац који неколико пута пуца у близини станице користећи велико оружје.

Портпаролка полиције је рекла да су полицајци брзо стигли на лице места, и да су „запечатили“ читаво окружење. Она је одбила да говори о околностима пуцњаве.

ББЦ преноси да се на друштвеним мрежама појавио снимак на којем се види човек који говори арапским језиком и који је рекао да је „извео напад у име бога“ додајући да је убио три особе, међутим Федерална канцеларија тужилаштва је потврдила да је видела снимак али није могла да потрвди да је реч о нападачу. Полиција покушава да верификује тај и друге снимке који су се појавили, речено је за ББЦ.

До пуцнајве је дошло око 19 часова по локалном времену у центру Брисела.

Сазван је састанак Националног кризног центра у присуству премијера, министра унутрашњих послова и министра правде. Ниво упозорења је повећан на четири, што је максимум и значи да је у питању озбиљна и непосредна претња.

Премијер Белгије: Будите на опрезу

Белгијски премијер Александер де Кро огласио се на друштвениј мрежи X. У првој објави је изразио најдубље саучешће породицама „кукавичког напада у Бриселу“.

„Пажљиво пратим ситуацију заједно са министрима правде и унутрашњих послова. Пратимо ситуацију и молимо становнике Брисела да буду на опрезу“, написао је.

У следећој објавио је навео да је изразио искрено саучешће премијеру Шведске због напада на шведске држављане.

„Наше мисли су са породицама и пријатељима који су изгубили своје највољеније. Као блиски партнери, борба против тероризма је заједничка“, навео је.

Француска пооштрава граничне контроле, шведска влада у контакту с белгијском

Након вечерашње пуцњаве у Бриселу француски министар унутрашњих послова Жералд Дарманен је наредио да се пооштре граничне контроле, јавља БФМ ТВ.

Огласио се и министар правде Шведске који је рекао да је шведска влада у директном контакту са белгијском владом.

„Вечерас смо добили страшне вести из Брисела. Влада и надлежни органи интензивно раде на томе да добију више информација о томе шта се догодило“, рекао је Стромер за Ројтерс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs