Девенпорт: Нема повратка нормалности на КиМ док се Срби не врате у институције

Zvečani

Не може бити повратка у нормалност на северу Косова све док се Срби не врате у институције, изјавио је данас шеф Мисије ОЕБС на Косову Мајкл Девенпорт, и додао да су новоизабрани градоначелници општина на северу легално изабрани, али да немају легитимитет. Он је навео да је важно да се одрже нови избори на северу КиМ, и да је потребно да на њима учествују представнци свих заједница са севера.

”ОЕБС би, уколико се све стране сагласе, могао да понуди подршку за олакшавање процеса реинтеграције Срба на северу Косова”, рекао је Девенпорт и додао да су локални избори били неопходни након што су прошлог новембра градоначелници и одборници у четири општине на северу поднели оставке.

”То је, уз повлачење многих косовских Срба из полиције и правосуђа, створило институционални и безбедносни вакуум у општинама на северу. Иако је ситуација углавном била мирна, напетости су порасле, посебно након што су изабрани нови градоначелници”, рекао је Девенпорт.

На питање новинара Демостата шта ОЕБС може да уради поводом напада на Србе, провала и пљачки српских културних и верских објеката, Девенпорт је рекао да Мисија ”прати и бележи инциденте који погађају невећинске заједнице”, те да су број и врсте инцидената део његових редовних извештаја Сталног савета ОЕБС-а.

Истакао је да је интеграција у полицијски и правосудни систем и одржавање инклузивних демократских избора међу најважнијим успесима дијалога између Београда и Приштине, тако да се, како је оценио, заиста очекује да це све стране радити на пуном повратку у институције и на изборном процесу.

Упитан да ли је било напретка последњих година када је реч о поштовању права и заштити интереса невећинских заједница на КиМ, Девенпорт је оценио да је постигнут ”значајан напредак у неким областима”, и као пример наводи да је Мисија ОЕБС-а заједно са амбасадом Швајцарске у Приштини радила на поштовању закона о два званична језика, албанском и српском.

Он је рекао да тзв. Косово има законодавни оквир који штити права невећинских заједница.

”Драго ми је што видим да је Консултативни савет за заједнице у протеклој години почео много ефикасније да ради са Владом, посебно са Канцеларијом премијера и комесаром за језике”, рекао је.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs