Девет кријумчара људима пред грчким судом због смртоносног бродолома

Brod

Девет Египћана оптужених да припадају ланцу трговине људи, за који грчке власти кажу да је одговоран за један од најгорих бродолома миграната у Средоземном мору, појавило се данас на суду у јужној Грчкој због испитивања о њиховој наводној улози у катастрофи.

Њих девет оптужено је за учешће у криминалној организацији, убиство из нехата и изазивање бродолома, пренео је АП.

Саслушање је одржано у јужном грчком граду Каламати.

Верује се да је више од 500 људи нестало у прошлонедељном потапању дотрајалог рибарског брода, који је, према неким проценама, превозио до 750 људи из Либије у Италију.

Девет преживелих Сиријаца и Пакистанаца наводно је током викенда идентификовало осумњичене да су учествовали у пловидби бродом.

До сада је пронађено 81 тело, а 104 особе су спасене и сви су мушкарци.

Операција спасавања се наставља, али шансе да још има преживелих су изузетно мале.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен је, након питања о инциденту данас када се широм света обележава Светски дан избеглица, истакла да је „ужасно то што се догодило и да што хитније треба реаговати“.

Нагласила је и да би ЕУ требало да помогне афричким земљама, попут Туниса, одакле многи мигранти одлазе у Европу, да стабилизују своје економије и нагласила да треба што пре завршити дуго очекивану реформу правила азила у оквиру ЕУ.

Међутим, она није споменула Либију, одакле поменути рибарски брод и многи слични преоптерећени чамци за Европу полазе преко посебно опасног медитеранског миграционог пута.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs