Делегација Београда са Лајчаком у Бриселу

Delegacija
Делегација Београда на челу са директором Канцеларије за КиМ Петром Петковићем састаће се од 10:30 у Бриселу са специјалним представником ЕУ Мирославом Лајчаком у оквиру нове рунде дијалога Београда и Приштине на нивоу главних преговарача.

 

Данашњи састанак почеће билатералним разговорима две делегације са ЕУ посредницима, а од резултата тих разговора зависи да ли ће у послеподневним сатима доћи до трилатерланог састанка представника Београда, Приштине и ЕУ.

Из ЕУ су најавили да ће на агенди састанка бити примена већ постигнутих договора и следећи кораци ка нормализацији односа две стране.

Директор Канцеларије за КиМ и главни преговарач Београда Петар Петковић каже да ће српска страна поново инсистирати на формирању Заједнице српских општина, што је тема коју је приштинска страна до сада одбијала и због чега на претходном састанку није ни дошло до директних разговора Петковића и Билсимија.

Петковић најављује да ће теме за делегацију Београда бити и нестали, правосуђе, слобода кретања како и омогућавање гласања Србима на КиМ на изборима 3. априла.

Иако је још непознаница да ли ће делегације Београда и Приштине сутра сести за исти сто у Бриселу, из ЕУ поручују да управо од резултата разговора главних преговарача зависи евентуални састанак на највишем нивоу.

У дипломатским изворима у Бриселу оцењују да би до састанка лидера Србије и тзв. Косова могло да дође пре избора у Србији, како би се договорило гласање за Србе са КиМ, али и потврдили резултати радне групе за регистарске таблице.

Нови састанак експерата радне групе за изналажење трајног решења за регистарске таблице планиран је за 24. фебруар у Бриселу, а ЕУ посредници очекују да би резултати требало да се представе лидерима у договореном року од шест месеци након формирања Групе крајем септембра прошле године.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs