Делта сој коронавируса потврђен код две особе у Србији

Делта сој коронавируса утврђен је код два држављанина Србије који су се недавно вратили са планинарења у Русији. Оба пацијента су млађе особе и нису вакцинисани. Вирусолошкиња Тања Јовановић, професорка Медицинског факултета и чланица Кризног штаба, рекла је за РТС да је делта варијанта заразнија и да даје другачије симптоме него претходни сојеви вируса.

Taња Јовановић рекла је да је делта сој коронавируса у Србији потврђен код две особе које су у оквиру једне групе од 20 планинара боравиле у Русији и вратиле се у Србију.

Према њеним речима, код њих су се по повратку испољили симптоми коронавируса, а њихови налази анализирани су у Ветеринарском специјалистичком институту у Краљеву и показало се да је реч о делта соју вируса.

  • Младић који је развио нешто тежу клиничку слику у односу на другу особу која има умор, замарање, јесте гојазна особа, па је било очекивано да ће имати тежу слику, навела је вирусолошкиња, додајући да ће и остали путници бити тестирани како би се спречило ширење вируса.

Јовановићева је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да делта варијанта вируса јесте промењена – заразнија је, лакше се шири, напада и млађе особе и даје клиничку слику која је нешто мало измењена у односу на претходне сојеве.

  • Обично код млађих даје слику врло тешке прехладе, не мора бити симптома губљења чула мириса и укуса, али може довести до тешке форме која захтева хоспитализацију, навела је Јовановићева истичући да се као симптоми јављају кијавица, бол у грлу, главобоља.

Јесу ли вакцине у Србији ефикасне против делта соја?

Особе из Србије код којих је детектован делта сој нису вакцинисане.

  • Ако путујете, вакцинишите се како не бисте имали проблеме и у нашу земљу уносили нову варијанту вируса, поручила је вирусолошкиња.

Навела је да су све вакцине регистроване у Србији врло ефикасне и пружају врло високу заштиту од оболевања од новог соја коронавируса. Од 60 до 80 одсто штите од заражавања, каже Јовановићева.

  • Вирус се мења, а оно што је специфично јесте да је отпорнији на више температуре у односу на друге варијанте, погађа младу популацију. Претпостављам да ће Кризни штаб узети у разматрање аспекте новог соја и да ће доћи до ревизије епидемијских мера. Оне су све време на снази и важно је поштовати их, напоменула је вирусолошкиња и чланица Кризног штаба.

Да ли ће се давати трећа доза?

Када је реч о давању треће дозе вакцине против коронавируса, Јовановићева је рекла да постоје три аспекта у тој причи. Први се односи на особе које су резистентне на вакцине, које су вакцинисане, а нису развиле имунитет, ни ћелијски ни хуморални. Поставаља се, каже, питање, да ли им дати други тип вакцине како би се проверило да ли ће раговати.

Други аспект је, наводи Јовановићева, да ли нове варијенте носе ризик за ефикасност самог вакциналног имунитета.

  • Питање је како ће се вирус мењати, још ниједна земља нема колективни имунитет и питање је да ли ће се прича о корони завршити на овој варијанти, навела је вирусолошкиња.

Трећи аспект је, каже, да ли ће имунитет након давања вакцине бити дуготрајан и хоће ли бити потребна још једна доза вакцине као стимулација за имунитет.

  • Мислим да ће се вирус и даље мењати и да ћемо морати да примимо ревидирану вакцину, јер су све вакцине направљене за вуханску варијанту. Нове варијанте забрињавају, делимично утичу и на ефикасност терапије и мало на ефикасност вакцине, сигурна сам да ћемо морати да имамо сезонску вакцину против ковида 19, нагласила је Јовановићева.

Указала је да више од 99 одсто пацијената у болницама није вакцинисано.

  • Вакцина је моћно средство да зауставимо даље ширење вируса. Све је на нама, да ли ћемо поштовати мере и завршити масовну вакцинацију. Ако постигнемо колективни имунитет, нећемо имати проблема са новом варијантом вируса, навела је Јовановићева. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs