Дероње дочекује храмовну и сеоску славу Аранђеловдан

Sveti Aranđel

Сабор Светог Архангела Михаила, познатији у народу као Аранђеловдан, је слава која је по броју верника међу најслављенијима у Србији. Смештена у новембар, тачније 21. новембра по грегоријанском, или 8. новембра према јулијанском календару, ова слава се одржава у част свих анђела, као и првог међу њима Арханђела Светог Михаила.
Према црквеном учењу, анђели су духовна бића које је створио Бог, да буду извршиоци и весници његове воље. Назив анђео у преводу значи гласник, весник. По природи то су самостална бића, слободне личности, које имају свој посебан начин постојања и живота. У Светом писму, анђели су најчешће ти који људима преносе Божије речи, па се тако пророку Илији јавио анђео и дао му упутства поводом болести цара Охозија, пророк Давид је угледао анђела где по промисли Господњој мори народ, док се пророку Данилу неколико пута јављао анђео Гаврило откривајући му будућу судбину његовог народа. Архангел Михаило, први који је стао у борбу против Луцифера, сматра се заповедником небеске војске. У српским домовима он се слави као Аранђеловдан, и сматра се чуваром православне вере.
Храм православне цркве у Дероњама, изграђен 1869. године на темељима некадашњег старијег храма, посвећен је Сабору Светог Архангела Михаила, те се на тај дан у Дероњама прослављају заједно храмовна и сеоска слава.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.