Десетине хиљада људи на протестима у Данској: Не желе укидање државног празника старог скоро 140 година

Danas

Десетине хиљада људи окупило се данас у Копенахгену на протесту због владиног предлога закона о укидању државног празника, како би се помогло у финансирању средстава за одбрану Данске.

Демонстрације су организовали највећи синдикати у земљи који се противе укидању Великог молитвеног дана, хришћанског празника који пада четвртог петка после Ускрса и традиција је у Данској од 1886. године, пренео је Ројтерс.

Синдикати наводе да је на протесту било најмање 50.000 људи, а уколико су ти подаци тачни, то су највеће демонстрације у Данаској у више од 10 година, додаје британска новинска агенција.

Локална полиција, како додаје Ројтерс, не даје процену броја људи на оваквим скуповима.

Укидање празника је предложено у децембру да би се помогло подизању пореских прихода за већу потрошњу на одбрану због рата у Украјини, а уједно је део реформског програма недавно формиране владе усмереног ка превазилажењу актуелних финансијских изазова.

Влада је предложила да се празник не прославља три године како би се 2030. године достигао НАТО циљ трошења на одбрану од два одсто БДП.

Влада је, такође, навела да је потребно додатних 654 милиона долара како би се испунили циљеви, што се може покрити већим пореским таксама након укидања празника.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.