Детаљи рекордне заплене дроге у Шпанији! Пакетићи са кукастим крстом и ознакама Хитлера нађени међу бананама

Zaplena

Шпанска полиција запленила је рекордну количину дроге, тачније 9,5 тона кокаина скривеног у контејнеру за транспорт банана из Еквадора, након чега је саопштено да је ово „удар без преседана за једну од највећих криминалних организација на светском нивоу у дистрибуцији кокаина“.

Наркотици, који су заплењени у среду у јужној луци Алхесирас, били су сакривени у сандуцима за банане у расхладном контејнеру, док су на пакетима нађени логотипи више од 30 европских криминалних група које су биле предодређене да преузму терет.

Многи пакети су били означени кукастим крстом и речју „Хитлер“, слично пошиљци кокаина која је пресретнута у Перуу на путу за Белгију у мају ове године.

Дрога је стигла из Гвајакила, еквадорског лучког града познатог као одскочна даска за јужноамеричку дрогу која је кренула ка Сједињеним Државама и Европи.

Организација која је преузела транспорт могла је да шаље 40 контејнера месечно у Европу захваљујући огромној комерцијалној мрежи, а користила је и северозападну луку Виго, рекли су истражитељи и додали да су организације пословале преко међународне компаније за трговину бананама са седиштем у еквадорској луци Мачала.

– Одатле су робу у поморским контејнерима слали у различите компаније у нашој земљи које контролишу чланови саме криминалне мреже – наводи се у саопштењу.

Еквадор кључни играч у регионалној трговини

У последњих неколико година, Еквадор је постао кључни играч у регионалној трговини кокаином, јер се трговина дрогом из Колумбије и Перуа шири у земље около планинског венца Анди, користећи предност слабе безбедности у лукама на њеној пацифичкој обали.

Трговина ћилимима је подстакла талас насиља. Стопа убистава у Еквадору од 2018. учетворостручила се, киднаповања су распрострањена, а низ сукоба између ривалских нарко-банди однео је најмање 430 живота у еквадорским затворима од 2021. године.

Близина Шпаније северној Африци, кључном извору хашиша, и њене блиске везе са бившим колонијама у Латинској Америци, главном светском региону за производњу кокаина, учиниле су је порталом за шверц дроге у Европу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs