Директор СЗО упозорава: Још није време за проглашење победе, ево шта представља проблем

szo

Главни директор Светске здравствене организације (СЗО) Тедрос Аданом Гебрејесус данас је, позивајужи на опрез, упозорио да још није време за проглашење победе над ковидом-19 и за укидање епидемиолошких мера.

– Прерано је за предају или за проглашење победе у било којој земљи – рекао је Гебрејесус на конференцији за новинаре и изразио забринутост због пораста броја умрлих од последица инфекције коронавирусом у већем делу света.

Његов позив на опрез долази у часу када неке земље размишљају о повратку на живот какав је био пре пандемије, наводи АФП.
Француска агенција подсећа да се, упркос рекордном броју случајева заразе коронавирусом, на тај корак данас одлучила Данска, заснивајући ту одлуку на високој стопи имунизације и мањој опасности од омикрон соја вируса.

Директор програма хитне здравствене заштите СЗО Мајкл Рајан рекао је да се боји да неке земље због политичког притиска настоје да опонашају владе које већ попуштају мере, истовремено не водећи рачуна о здравственој ситуацији у властитој земљи и о достигнутом степену имунизације.
На пребрзо ублажавање мера упозорила је и Мариа Ван Керхов, задужена за управљање пандемијом ковида-19 у СЗО.

Она је позвала „на опрез јер многе земље још нису достигле врхунац таласа заразе“ омикрон варијантом вируса, наглашавајући да многе државе и даље имају ниску стопу вакцинисаног становништва.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије