Добар квалитет воде на купалиштима у Сомбору, Апатину, Кули и Оџацима

Dunav

Сезона на јавним купалиштима увелико траје, а добар квалитет воде је међу најважнијим условима за сезону. Квалитет воде у Сомбору, Апатину, Кули и Оџацима врши Завод за јавно здравље Сомбор, а купачи кажу да су задовољни квалитетом воде.

Нисам још ишла на купање, кажу да је на Штранду вода другог квалитета и да је безбедна за купање”, каже једна Сомборка, док други Сомборци додају да ипак највише воле да иду у Бању “Јунаковић” јер им је тамо чисто, уредно и има много базена.

Завод за јавно здравље Сомбор контролише површинскуи воду у оквиру програма “Бриге за јавно здравље”, заједно са градом Сомбором. Анализе се врше једном недељно.

“Једина анализа која је одскакала од друге класе је била квалитет воде на викенд насељу “Корлатош” није било препоручено купање, међутим већ у наредном узорковању смо потврдили да се квалитет вратио у другу класу, па је вода могла да се користи за купање. У општини Кула, вода је микробиолошки била неисправна на Малом Стапару и тамо није препоручљиво купање. У Апатину су последње анализе показале да у рукавцу, код “Плаве руже” и на живом Дунаву квалитет воде није био у оквиру друге класе, зато што су искочили одређени микробиолошки параметри И вода није препоручљива за купање на овим локацијама. На “Пчели” у Купусини је вода била у реду. На местима где није препоручљиво купање постоји повећан ризик да купачи добију неки од здравствених проблема као што су стомачни проблем или инфекција спољашњег ушног канала”, објаснила је за РТВ Војводине др Јелена Зелић, специјалиста хигијене у ЗЗЈЗ Сомбор.

У току јула месеца површинске воде су се контролисале три пута, а тако ће бити и током месеца августа.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs