Додељена Нобелова награда за мир

Nobelova nagrada

Нобелову награду за мир добили су новинар из Русије Дмитриј Муратов и новинарка са Филипина Марија Реса, који су својим залагањем допринели слободи говора, “која је предуслов за демократију и одржавање мира”.

Награду у овој области додељује Шведска краљевска академија, а састоји се од златне медаље и новчане награде у износу од 10 милиона шведских круна или 1,1 милион долара.

  • Слободно и независно новинарство које се базира на чињеницама у служби је борбе против злоупотребе моћи, лажи и ратне пропаганде, рекла је приликом проглашавања имена добитника Берит Рејс-Андерсен, председавајућа Нобеловог комитета.

Осим тога, она је истакла и да је избор комитета имао за циљ да “подвуче значај заштите и одбране ових основних права”.

Марија Реса је оснивач, извршни директор и главни уредник “Раплера”, портала који објективно извештава о политици и акцијама председника Родрига Дутертеа.

Дмитриј Муратов је, према речима Нобеловог комитета, деценијама “бранио слободу говора у Русији у веома изазовним условима, а 1993. био је један од оснивача независних новима Новаја Газета”.

Награда ће добитницима бити уручена 10. децембра у Ослу.

Прошле године награду је добила хуманитарна организација Светски програм за храну за покушаје искорењивања глади у свету.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије