Додељено 190.000 долара најбољим иновацијама у области циркуларне економије

Novac

Министарство заштите животне средине и Програм Уједињених нација за развој (УНДП), доделили су новчане награде у износу од 190.000 долара ауторима 19 најбољих иновативних решења за бржи прелазак на циркуларну економију.

Тринаест иновација које су резултат сарадње науке и привреде награђено је “циркуларним ваучером“ у вредности од по 10.000 долара. Међу њима су решења за рециклирање стиропора и пепела у материјале који могу да се користе у грађевинској индустрији, као и за прераду отпада од воћа и поврћа у нове сировине попут боја за намирнице и лепкова за индустрију и грађевинарство.

Шест најбољих идеја за укључивање неформалних сакупљача секундарних сировина у формалне токове управљања отпадом награђено је “циркуларном наградом“, такође у вредности од по 10.000 долара.

Државна секретарка Министарства заштите животне средине Сандра Докић изјавила је да примери добре праксе треба свима да буду мотивација за прелазак на одрживији начин живота.

Она је истакла да само заједничким, синергијским деловањем можемо остварити добре резултате и наредним генерацијама оставити ресурсе неопходне за живот.

“За то је потребна сарадња свих нас, од државне администрације која припрема законе и јавне политике којима може да усмерава правац ка одрживом развоју привредног сектора који треба да примењује прописе, али и да сам има иницијативу за унапређење свог пословања кроз зелене активности, научно-истраживачког сектора”, истакла је Докић.

Уз подршку Глобалног фонда за животну средину (ГЕФ) награђена су приватна, јавна и социјална предузећа, научне институције и удружења грађана.

“Циркуларна економија повећава конкурентност привреде и може да подстакне инклузиван и праведан економски раст“, рекао је заменик сталног представника УНДП-а у Србији Фабрицио Андреуци.

Да бисмо убрзали прелазак на циркуларну економију у Србији, навео је он, подржавамо научно-истраживачки и приватни сектор да раде заједно како би претворили иновације у исплатива пословна решења.

Андреуци је казао да УНДП подстиче и локалне заједнице да редовније примењују циркуларне моделе у пракси, кроз партнерство локалних самоуправа и неформалних сакупљача секундарних сировина.

Примена ових решења ће истовремено допринети смањењу отпада и побољшању услова рада сакупљача секундарних сировина.
На пример, Институт за регионални развој планира оснивање задруге сакупљача отпадног уља из домаћинстава, у коју ће укључити припаднике рањивих група, попут Рома и особа са инвалидитетом.

Да би олакшали прикупљање отпадног уља израдиће мобилну апликацију и одржати едукативне радионице за сакупљаче и грађане. Свих 19 награђених решења изабрано је путем раније расписаних јавних позива, а биће реализована током 2024. године. Овај догађај је организован у оквиру пројекта „Смањење угљеничног отиска локалних заједница применом принципа циркуларне економије у Србији – Циркуларне заједнице“ који спроводе Министарство заштите животне средине и УНДП, уз финансијску подршку ГЕФ-а.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs