Док свет грца, ове промене у Србији враћају наду: Рачуни за струју мањи, плате и пензије веће, помоћ деци, родитељима, студентима…

Novac

Пензионери са најнижим примањима, али и примаоци увећане новчане помоћи ускоро ће имати ниже рачуне за струју, док ће родитељима тројки, четворки, петорки, шесторки и дуплих близанаца стићи новчана накнада из градске касе Београда.

Две веома битне вести стигле су за наше суграђане у тренутку када је Скупштина Србије усвојила Закон о буџету за 2024. годину.

Њиме је предвиђено 136,9 милијарди динара више у односу на 2023. годину.

Пројектована стопа привредног раста за 2024. годину је 3,5 одсто БДП-а, а јавни дуг сектора државе пројектован је на 51,7 одсто БДП-а. Предлогом буџета предвиђено је да од 1. јануара 2024. године пензије буду веће за 14,8 одсто, плате у јавном сектору за десет одсто, а минимална зарада за 17,8 одсто.

Влада Србије је на предлог Министарства рударства и енергетике одлучила да најстаријима чија примања не прелазе 21.766 динара, сваког месеца рачун за струју умање за 1.000 динара до краја грејне сезоне

Шта то значи?

Пензионери који имај уговор о набдевању електричном енергијом на своје име, имаће ову погодност, али и они чији су чланови остварили право на увећну новчану помоћ.

Најстарији грађани би требало да се пријаве до краја следеће недеље на шалтерима у својим општинама, а они који не могу лично, њихови рачуни биће умањени по службеној дужности. Читав процес је поједностављен како за пензионере, тако и за све остале категорије најугроженијих које на основу Уредбе имају право на значајна умањења рачуна за енергију.

Нове картице за студенте од јануара

Од 1. јануара идуће године, свих 240.000 студената у Србији добиће нову, бесплатну студентску картицу са бројним погодностима које ће им олакшати живот и допринети наставном процесу.

Картица ће по први пут бити платна, чиме ће систем конкурисања за стипендије и повезивања унутар система високог образовања олакшати свакодневицу студената.
Када је реч о помоћи за родитеље, добиће је они који имају пребивалиште у Београду. Захтев и потребна документација подносе се у општинском одељењу Градског центра за социјални рад у Београду.

Планирано је да родитељи деце предшколског узраста добију сваког месеца по једну просечну плату, која тренутно износи 85.539 динара, док ће они чији су наследници у основној школи добити два просека, а маме и тате средњошколаца до краја школовања, а најдуже до 20. године живота, под условом да се финансирају из буџета Србије и да сва деца похађају средњу школу – у износу од три просечне зараде.

Тако ће на њихов рачун лећи око 257.000 динара.

Породици палог борца 100.000 динара месечно

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је данас да сваки члан породице палог борца прима 100.000 динара месечно и најавио је да ће у Бабушници у суботу бити додељено преко 130 борачких споменица борцима, ратним војним инвалидима и породицама палих бораца.

– Нашим борцима смо обезбедили озбиљне погодности и попусте. У Бабушници ћемо у суботу имати свечану доделу преко 130 борачких споменица грађанима који су уредили свој статус борца, а тамо ћемо имати и компанију „Симпо“ која ће дати и озбиљне погодности носиоцима борачке легитимације – рекао је Селаковић и додао да су успели да подигну број регистрованих бораца за преко 60 одсто.

Према његовим речима, пре тачно годину дана, број бораца био тек преко 25.000, а до понедељка ће тај број прећи преко 45.000 регистрованих бораца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs