Долар јача, биткоин пада: Криптовалута враћена у децембар 2020.

Dolar

Актери на валутним берзама дају отприлике две трећине шанси да ће Федералне резерве повећати кључну камату за најмање 125 базних поена на следећа два састанка, од којих је први ове недеље, а други у јулу. Другим речима, то значи да ће бар једно повећање бити за 75 базних поена, шти би било највеће подизање стопе од 1994. године

Доларски индекс, који прати вредност америчке валуте према корпи шест конкурената, ојачао је за 0,3 посто на 104,58 поена, на највиши ниво у последње четири недеље.

Евро се спустио за 0,23 посто на 1,0490 долара, а у истом проценту је ослабила и британска фунта на 1,2287 долара, услед очекивања да ће Банка Енглеске повећати референтну камату у четвртак по пети пут од децембра прошле године.

Долар је највише ојачао према јапанском јену који је дотакао најнижи ниво у односу на долар у последње 24 године. Долар је скочио на 135,22 јена, на највиши ниво од октобра 1998, настављајући узлазни тренд са претходних седам узастопних сесија, извештава Ројтерс.
Пад јена је последица све дубљег јаза између приноса на јапанске и америчке референтне државне дужничке хартије, при чему су подаци о усијаној мајској инфлацији у САД додатно погурали навише приносе америчких обвезинца.

Такође, нагло слабљење јена је и резултат све изразитије дивергенције између монетарних политика централних банака западних земаља и Јапана. Наиме, очекује се да ће Федералне резерве и Банка Енглеске наставити да подижу своје референтне камате на седницама ове недеље, а постоји шанса да ће то учинити и Швајцарска национална банка.

С друге стране, Банка Јапана не одустаје од своје ултралабаве политике, и настоји да одржи приносе на референтне 10-годишње дужничке хартије у оквиру циљане стопе од нула до 0,25 процентних поена. Насупрот томе, принос на америчку 10-годишњу државну обвезницу порастао је јутрос за 12 базних поена на 3,2 процента.

Биткоин понире

Биткоин је пао данас на азијском трговању на најнижи ниво у последњих 18 месеци, под утицајем забрињавајућих података о инфлацији у Сједињеним Државама који су изазвали аверзију инвеститора према улагањима у ризичну имовину.

Највећа криптовалута на свету по тржишној капитализацији пала је за чак 8,9 посто на 24.903,49 долара, на најнижи ниво од децембра 2020, извештава Блумберг.

Такође су ослабили и други дигитални токени будући да распродаја узима маха. Индекс МВИС, који мери вредност 100 водећих криптовалута, пао је за 9,7 процената.

Аналитичари кажу да су крипто средства у раљама монетарне политике Федералних резерви, које ове недеље треба да одлуче о новом повећању референтне камате како би охладиле високу инфлацију. Поједини чак процењују да би биткоин могао да се спусти испод 15.000 долара, па чак и на једноцифрен износ у хиљадама долара због општег макро окружења и нивоа страха који је захватио тржиште.

Трговци се појачано кладе на агресивније повећање камате Федералних резерви након што је минулог петка објављено да је инфлација у САД достигла у мају 8,6 одсто у односу на исти месец 2021. године, што је њен највиши ниво од децембра 1981.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs